Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A pecsenyehattyú és más mesék – a győri Vaskakas Bábszínház vendégjátéka

Nemzeti Színház: - Rendeztél már korábban Parti Nagy Lajost is, gyerekdarabot is. Hogyan válogatsz, miért erre a darabra, és a győri Vaskakas Bábszínházra esett ezúttal a választásod? Hogy jött létre a találkozás?

Pelsőczy Réka: - Tengely Gábor barátom előadását néztem a Vaskakas-ban, és Kocsis Rozi, az igazgató megkérdezte, nem rendeznék - e náluk valamit, bármit. Meglepett a felém áradó szeretet, úgy éreztem magam köztük azon az estén, mintha én lennék Alföldi Róbert, komolyan. Kértem, mondjanak, ajánljanak valamit, mert ők tudják, mire van szükségük, és én szívesen dolgoznék végre úgy, hogy megmondják, hogy mit, és én megtalálom magam benne.

Nemzeti Színház: - Különböző népek furcsa, izgalmas, humoros meséit gyűjtötte össze és dolgozta át Parti Nagy Lajos, eszkimó, perzsa, orosz, lengyel, görög, indián, japán és finn mesékből készült az előadás. Neked van az előadásban kedvenced?

Pelsőczy Réka: - Nincs. Komolyan. Az egész előadást szeretem. És minden mesét. Nem kellett kompromisszumot kötnöm. Nekem az a legfontosabb, hogy ezek a véletlen összesodorta emberek így múlatják az időt. Hogy mesélnek egymásnak. A meséik reflektálnak a viszonyaikra, érzéseikre. Ez az előadás több szempontból az Ibusár folytatása bennem. Úgy tudok a színházról beszélni benne, amilyennek gyerekkoromban láttam. Hogy bármiből lehet bármi. Ha elhisszük.

Nemzeti Színház: - Kovács Bálint, az Ellenfény kritikusa szerint a Pecsenyehattyú és más mesék az eddigi legjobb rendezésed, nagyon erős előadás. Te hogy érzed ezt rendezőként?

Pelsőczy Réka: - Életem legörömtelibb próbafolyamata volt. Valahogy magától alakult minden. Ebben a rendezésemben a színészek aktívan részt vettek. Mindenki magának találta ki a figuráját. És, hogy milyen eszközökkel szeretné elbábozni a meséjét. Ezekből kiindulva írt a mesékhez egy kerettörténetet Solt Róbert. Nagyon jó hangulatban teltek a próbák, imádtam lejárni minden nap Győrbe, közel kerültünk egymáshoz. Azt éreztem, hogy a helyemen vagyok. Nem kell bizonygatnom.

Nemzeti Színház: - Az igazán jó mesedarabokon a szülők és a gyerekek egyaránt jól szórakoznak. Kiknek ajánlod ezt az előadást?

Pelsőczy Réka: - Mivel már több, mint 30 előadáson túl vagyunk, nyugodtan mondhatom, hogy a felnőttek is legalább annyira élvezik, mint a gyerekek. Szívesen játszatnám csak felnőtteknek is néha, mert ők más dolgokat vesznek észre benne. 5 éves kortól ajánlom, de csecsemőket könyörgöm ne!!!!:)) Nem babaszínház, és a gyerekekkel való ki-be járkálás szétejti az előadást…

(2011. október 27.)