Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tarolt a POSZT-on a Nemzeti Színház

A POSZT történetében egyedülálló módon idén három előadással indult a Nemzeti Színház a 2011. június 9-18. között megrendezett pécsi színházi találkozó versenyprogramjában. A XI. POSZT-ra Szilágyi Lenke  fotóművész, Urbán Balázs színikritikus és Vekerdy Tamás  pszichológus Andrei Serban Három nővér rendezését, a Mohácsi testvérek Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darabját, és Alföldi Róbert Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból rendezését válogatták be.

A tíznapos fesztiválra több „turnusban” érkeztek színészeink és színházi dolgozóink, hiszen öt estén át három darabbal mutatkoztunk be a pécsi színházi megmérettetésen. Elsőként péntek és szombat este a Három nővér – Udvaros Dorottya, Schell Judit és Ónodi Eszter - frappáns, szellemes moszkvai elvágyódásának lehettek tanúi az érdeklődők, majd a Mohácsi testvérek briliáns humorral tűzdelt darabja, az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe duplázott remekül a Pécsi Nemzeti Színház színpadán. Kulka János - aki a Három nővérben és az Egyszer élünk - ben is bizonyított - nyílt színi tapsot kapott a közönségtől, majd az előadás végén óriási tetszésnyilvánítással köszönték meg az estét a civil és szakmai látogatók a színészeknek és az alkotóknak. Végül, de nem utolsó sorban a helyi szervezőknek sikerült a Nemzeti Színház festőműhelyéhez hasonló játszóhelyet találniuk egy ipari parkban Pellérden, ahol este nyolc órakor és éjfélkor egymás után kétszer játszották el a művészek Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András főszereplésével Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó – Bajorországból című darabját.

Társulatunk és dolgozóink öt nap után tértek vissza a fővárosba, majd péntek éjjel értesültünk arról, hogy az idei POSZT-on hat díjat is bezsebelt teátrumunk. Ezek mellett Mohácsi János - az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darab rendezője - kapta a legjobb rendezés díját Pécsett a Parasztopera című munkájáért. A magunk részéről idén egy különdíjat is megszavazunk Nagy Marinak és Hollósi Frigyesnek, hiszen ők öt estén át hat előadásban is helyt álltak a POSZT-on.


Gratulálunk!

(2011. június 20.)