Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

„Shakespeare–nek köszönhetem, hogy színházkedvelő ember lettem”

Gratulálok az Évad Nézője címedhez. Huszonkilencszer döntöttél úgy a tavalyi évadban, hogy ellátogatsz hozzánk. Melyik darabunkat láttad a legtöbbször?
Az Oidipuszt láttam legtöbbször.

Kíváncsi vagyok, miért épp az Oidipusz a kedvenced?
Nagyon megfogott a történet, a darab mondanivalója, megvan benne mindaz, amit a színháztól elvárok.

Mi az, ami te vársz a színháztól?
Én nem voltam mindig színházrajongó. Engem Shakespeare Hamletje vonzott a színházhoz. Elolvastam, nagyon megszerettem, filmen is megnéztem, megismertem a rockopera dalait, és úgy voltam vele, hogy színházban is jó lenne megnézni. Shakespeare–nek köszönhetem, hogy színházkedvelő ember lettem! Elég sokat kellett rá várnom, mire sikerült megnéznem, de megérte! Azt a fajta élményt várom a színháztól, amit Hamlet a saját előadásával nyújt a királynak, aki így teljesen magára ismer benne.

Melyik színházban voltál először?
Először Kecskeméten voltam színházban. Nagykőrösről származom, de most itt tanulok, Budapesten vagyok kollégista. Ide járok színházba is, mert a vidéki színházak mostanság nem igazán fognak meg.

Mi volt az első darab, amit Kecskeméten láttál?
A Bob herceg.

Mostanság hova jársz színházba? Melyek a kedvenc színházaid?
Nem csak a Nemzetibe járok, sokfelé megfordultam már, és láttam nagyon jó előadásokat, és kicsit gyengébbeket is, de azért jó élmény volt mindegyik. A kedvenc színházak közé sorolom elsősorban a Nemzetit, aztán a Forte Társulatot, a Bárkát, és a Kamarát.

Hol voltál tavaly a Nemzetin kívül?
Összevissza, ahol vannak jó előadások. Például voltam az előző évadban a Bárkában, a Merlinben, a Vígszínházban, az Örkényben, a Tháliában, a Kamrában, a Magyarban, a Madáchban és még elég sok helyen. Vidéken is voltam, egyszer Szolnokon és egyszer Tatabányán.

A Nemzetiben huszonkilencszer jártál az elmúlt évadban. Előfordul, hogy hetente több előadást is megnézel?
Igen, előfordul, hogy hetente több darabot is megnézek. A tavalyi évadban volt, hogy hetente ötször is voltam színházban.

Nem túl költséges ennyit színházba járni?
De igen, de nekem akkor is sokat jelent ez az élmény. Amit számomra a színház nyújt, én úgy érzem, hogy megéri.

Van olyan darab a repertoárunkon, amit nem láttál?
Nem láttam a Buborékokat, a János vitézből pedig csak az első szereposztást tudtam megnézni. Szerettem volna hallani Marton Róbert hangját, ezért döntöttem végül az első szereposztás mellett.

Kivel jársz színházba? Egyedül, vagy partnerrel? Van melletted olyan ember, aki hasonlóan szerelmese a műfajnak?
Leginkább egyedül járok színházba, azt gondolom, hogy javarészt jobb egyedül megnézni egy darabot, mert a mondanivaló ilyenkor jobban átjön számomra. De azt is szeretem, ha van kivel megbeszélni a látottakat. Változó, hogy egyedül jövök, vagy társasággal.

Vannak olyan színészek, akiket kivételesen tehetségesnek tartasz, szeretsz, akik miatt eljársz egy – egy darabot megnézni? Vagy rendező?
Van néhány kedvenc színészem, például Marton Róbert, Bánfalvi Eszter, Makranczi Zalán, Rátóti Zoltán vagy a Vígszínházhoz nemrég szerződött Szemenyei János. Nagyon szeretem Alföldi Róbert rendezéseit, és általában megnézem Szász János rendezéseit is, az előző évadban láttam a Radnótiban a Boldogtalanokat, de az annyira nem fogott meg, sokkal többet vártam tőle.

Megnézted a Nemzeti mostani évadjának darabjait? Mi az, ami majd érdekel majd belőle?
Minden. Próbálok majd minél többször jönni.

Előfordult már veled, hogy megnéztél egy darabot, és utána elolvastad a művet is?
Volt egy pár ilyen, például az Ármány és szerelem, vagy filmen például a Nyugalom. Amikor az Ármány és szerelmet olvastam, vicces volt, hogy kimentem a vasútállomásra, volt még 10 percem és elkezdtem olvasni, és annyira belemerültem, hogy észre se vettem a vonat érkezését, holott ott volt előttem.

Most fogsz érettségizni, van olyan terved, vágyad, hogy esetleg közelebb merészkedj a színházhoz?
Gondoltam rá, hogy szívesen dolgoznék majd színházban, meglátjuk, hogy alakul. Bármi érdekelne.

(2010. október 18.)