Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Mátray László kapta a Kaszás Attila –díjat

Idén harmadszor osztották ki a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést 2008-ban elsőként Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze, tavaly pedig Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze vehette át. Őket követi az idei díjazott, Mátray László színművész. A díjat az alapító Pokorni Zoltán, a budapesti XII. kerület Hegyvidék polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke ünnepélyes műsor keretében adta át vasárnap este a Mozaik Színészünnep keretében, Székesfehérváron.

Gratulálunk!


„Talán "a másik "színpadon majd találkozunk és kezet rázunk...” – interjú Mátray László Kaszás Attila–díjas színésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészével



Idén te kaptad meg a Kaszás Attila - díjat. Egy tiszteletnek örvendő, szűk kör tagja lettél, Szarvas József, és Nemes Levente mellett. Mi volt az első gondolatod, mikor megtudtad, ezúttal rád voksoltak a kollégák?


Első körben, amikor a színház (Tamási Áron) tagjainak a voksa kiderült, nagyon meglepődtem... Nemes Levente volt a választott egy évvel ezelőtt, most pedig személyem. Jólesett természetesen. Nem emlékszem, hogy mire gondoltam. Megpróbáltam minimális energiát elhasználni az "eredmény" ünneplésére. Ráadásul épp egy nehéz bemutató  előtt álltunk. Hagytam, hogy "átmosson" a hír, aztán vissza a figurám „életébe”. A díjátadón már egy picit más volt a helyzet...eléggé "kopott energiákkal" érkeztem, 48 órás alvatlanság után. Második körben is én kaptam a legtöbb szavazatot, amit már nem tudtam "normálisan" földolgozni. Arra gondoltam, hogy mit lehet ilyenkor mondani. Nem mertem ünnepelni magamban sem. Kaszás Attilára gondoltam.


34 éves vagy, szám szerint ez a negyedik elismerésed. Fontosak számodra a díjak? Mit jelentenek neked?


A díjak az "elkövetett" tettekre vonatkoznak, visszaigazolnak, de soha semmit sem szeretnék pusztán díjak megszerzéséért tenni. Úgy tapasztalom, hogy vannak jó és rossz energiájú díjak (ez a mostani az előbbi kategóriába tartozik). Eddig mindegyik elismerés: jelölés, díj a legnagyobb szakmai válságom vagy mélypontom idején talált meg. Ezért próbálom "megérteni" őket...üzenetek...A "hogyantovább"-ba persze nem adnak betekintést.


Színpadon és filmekben egyaránt foglalkoztatnak. Van olyan szerep, amire különösen büszke vagy, amire vágysz?


Egyetlen szerepemre sem vagyok büszke. Talán meglepő, hogy ezt állítom. A szerepek és én szeretjük kölcsönösen kínozni egymást. Kevésnek érzem magam a szerző által megálmodott "lényhez". Nagyon sok mindennek kell "együtt lennie" egyazon időben ahhoz, hogy egy színész azt érezze: "NA MOST...MEGVOLT". Ez az érzés pedig csak addig tart, amíg lelki szemeim előtt meg nem jelenik a másnap legyőzendő "lény". Persze, bizonyos "sajátos és kellő ihletettségű színpadi megoldásra" kellemesen emlékszem vissza.   


Említetted, hogy Kaszás Attilára gondoltál. Volt szerencséd találkozni vele, láttad őt színpadon?


Nem volt szerencsém Kaszás Attilát látnom színpadon. Talán "a másik" színpadon majd találkozunk és kezet rázunk...


(2010. május 14.)