Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Májusban debütál a Placc

- Hogyan született meg a Placc ötlete?

- Nagyon érdekesen. A cégünk szerződést kötött a színházzal, elkezdtünk beszélgetni Alföldi Róberttel, aki megkérdezte, hogy van–e valamilyen új ötletünk. Két – három héttel később előálltunk a Placc gondolatával. Ő is szeretné élővé tenni a színházat, és jobban bevonni a budapesti vérkeringésbe. Hogy ne csak színházért jöhessenek ide az emberek, hanem valami másért is. Az a tervünk, hogy a Placcal a színházat is támogassuk, szórólapokkal, plakátokkal elérhetővé tegyük a jövő évad darabjait, próbáljuk az együttműködést szorosabbá tenni, hiszen a fiatalok jelentős hányada még sosem járt a Nemzeti Színházban. Ehhez is szeretnénk kedvet csinálni.

- Mikor nyit a Placc?

- Május 15-én, pénteken este nyolc órakor. Az Amalfi hercegnő premierje előtt Alföldi Róbert tart majd egy sajtótájékoztatót, mi pedig nyolctól várjuk a vendégeket. A buli tulajdonképpen tízkor kezdődik majd, már készül a színpad. Lesz dj pult is a Hajóorrban, és a fellépők mögött a Gellért–hegy és a Szabadság szobor látható majd.

- Akik nem jártak még a Nemzetinél, hogyan közelíthetik meg legegyszerűbben a Placcot?

- Kettes villamossal, vagy a 23-as busszal, hiszen mindkettő itt áll meg. Az autósok a MÜPA parkolóját használhatják, de a Soroksári úton a szerviz úton is meg lehet állni esténként. Gondoltunk a biciklisekre is, így lesz tárolónk is, mert itt megy a kerékpárút a Duna – parton.

- Mettől meddig lesztek nyitva?

- Délután ötkor nyitunk majd általában, de ha programok vannak a Nemzetiben vagy a Müpában, természetesen korábban is. Vasárnap, hétfőn, és kedden hajnali kettőkor, a többi napon pedig hajnali négykor zárunk majd. Elvileg szeptember 30-ig van szezon, de az időjárástól függ, hogy meddig állunk a közönség rendelkezésére.

- Milyen lesz a hely?

- Lesz színpad, hiszen szeretnénk élő zenét is. Jó lenne például, ha Péterfy Bori énekesnő, a Nemzeti Színház színésznője is fellépne nálunk. A zenei stílust leginkább a Petőfi Rádió repertoárjához tudnám hasonlítani, amelyre mozoghatnak az emberek, de nem lesz megőrülés. A dj-k között lesz dj Pedro, Infragandhi, dj Magonyi, és dj Buddy Hully. Lesznek tematikus napjaink, amelyeken megszólalhat például a Cure, vagy a Bronski Beat is.

- Ezek szerint a harmincas korosztály a célközönségetek?

- Így van, főként őket célozzuk meg. Ez az a korosztály, amely Budapesten nem nagyon tud hova menni. Itt jó a kilátás, fújja a szellő az ember arcát, és még néhány színésszel is összefuthat. Szerintünk, amíg tart az évad, sűrűn elő fognak fordulni itt a művészek is, de azt sem tartjuk kizártnak, hogy nyáron is visszahozza majd őket a hely hiánya. Természetesen lesz évadzáró, és évadnyitó buli is a Placcon. Fontos ez a kulturális helyszín, és abszolút beleillik a színház szellemiségébe.

- Hogy fog kinézni a Placc?

Lesz egy színpadunk, egy dj pultunk, középen egy stilizált körhintával, ami nem fog mozogni, de lesznek rajta lovacskák, csészebeülők, lesz benne egy koktélpult. Összesen három pult lesz a helyen, a színpadon táncolni is lehet majd, ha épp nincsen fellépés. Nem lesz belépő, és fontos, hogy egy igényes, minőségi szórakozóhelyet szeretnénk létrehozni, ami nem sznob, de értékes. Ide lejöhet majd bárki, aki minőségi kikapcsolódásra vágyik.

(2009. május 06.)