Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

BÁNK BÁN – JUNIOR – H2O

Beszélgetés Daróczi Sándorral

Te tervezed a készülő Bánk bán – junior – díszletét és jelmezeit. Milyen szempontok szerint gondolkoztál, egyáltalán hogy viszonyultál te a darabhoz?

Nagyon izgalmas történet - többfajta nép együttéléséről és annak nehézségeiről. Alapvető érzésekről beszél, és rákérdez a különféle szemléletek és szándékok helyességére. Ugyanakkor sajnos, sokan homályosnak és porosnak vélik a Bánk bánt. Ez mindenképp erős inspiráció - profátlan mód : a port a víz mossa el. Minden szerepet fiatal színész játszik - frissek és energikusak, ennek hitelessége és értéke az olvasópróbák során egyértelművé vált . Alföldinek eléggé pontos elképzelése volt a térről – a játék közege egy vizes medence. A játéktér létrehozása a víz elem kényes természetével és a benne való színészi működéssel együtt izgalmas lehetőség. A 48 órás sztori Ottó auf wiedersehen partiján kezdődik és talán itt és most ér véget, illetve majd akkor és ott.

Hogy lesz kivitelezve a medence?

Kényes ügy, a medencét mindenképp egyben kell gyártani a szigetelés miatt. Az nem megy, hogy szétszedjük, majd összerakjuk, hiszen a víz egy öntörvényű elem - a legkisebb rést is megtalálja. Mivel több tonna vízzel dolgozunk, erősnek kell lennie, így a konstrukció két komponense az üveg és a fém, és a végtelenül pontos és fontos szigetelés.

Hogy állsz a jelmezekkel? Hogyan igazodnak ehhez a közeghez?

Az a szerencsés együttállás adódott, hogy az Energie nevű ruhacég támogatja a produkciót. Ez nagyon fontos dolog, hiszen elég ritka manapság, ha egy mecénás átvállalja a költségeket. Ez fantasztikus. Ezúton is köszönöm Nekik. Gyakorlatilag a teljes ruhatárunkat biztosítják. A bázis, ami rendelkezésemre állt - egy óriás raktár, melyből létrejöhet a viselet világa. A próbákon és azon kívül jó dolog megfigyelni a színészeket - miket hordanak, miben érzik jól érzik magukat - ebből tanulni; a jelmez végsősoron a színész munkaruhája. A 21. századi öltözködés alkalmazása lazán illeszkedik a fiatal színészekhez és rugalmasan jellemezheti a figurákat.

Ez már a sokadik közös munkátok Alföldi Róberttel. Miben dolgoztatok először együtt?

Alföldi megkérte mestereimet, hogy találkozhasson a végzős látványtervező évfolyammal - szerencsémre ott voltam. Elmondta elképzeléseit a Szentivánéjiről és felkért Minket - álmodjunk. Engem választott a Bárka Színház-beli produkcióhoz. Azóta többször volt alkalmam megtapasztalni a közös gondolkodást. Leginkább azon a ponton találkoznak elképzeléseink, hogy egy-egy produkció képi világa karakteres, de ugyanakkor szabad maradjon.

A BBJR bemutatója a Szentendrei Teátrumban lesz, majd az előadást ősztől a Nemzetiben láthatják.

(2009. május 22.)