Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Új magyar drámák születtek

Esterházy Péter

1. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Lőrinczy Attila

2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn- szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

Darvasi László

3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

Závada Pál

4. Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

Háy János

5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.

Vinnai András

6. Ne ölj.

Garaczi László

7. Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)

Visky András

8. Ne lopj.

Rakovszky Zsuzsa

9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

Bereményi Géza

10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

Egészen kivételes darabok születtek, melyek, reményeink szerint, vérpezsdítőleg hatnak majd a kortárs magyar színházi életre. Házi szerzőink a legkülönfélébb műfajokban fogalmazták meg önmagukat: mai mennyei revü, internetes fórumtalálkozó, polgári színjáték, dokumentarista játék, tébolyjáték, magyar ünnepi oratórium, variációk megcsalásra, valamint színházi ellehetetlenülés műfajaiban.

Az olvasóbizottság, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa, Alföldi Róbert, Vörös Róbert, Keszthelyi Kinga, Perczel Enikő április végén ülnek össze, hogy megvitassák a frissen született műveket.

(2009. április 27.)