Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Pánik és Káosz a Nemzetiben

A sorozat első állomása a Goethe Intézet After the Fall című nemzetközi projektje volt. Honnan indult a felolvasószínház ötlete?

Tulajdonképpen Alföldi Róbert pályázatában szerepelt, hogy a Nemzeti Színház kortárs külföldi felolvasóesteknek ad majd otthont. Ennek én lettem a gazdája, én választom ki a bemutatásra kerülő műveket. A projekt azért nagyon fontos, mert úgy érzem, Magyarország rettenetesen el van maradva a kortárs külföldi darabok bemutatásával. Van egy-két szerző, akit elővesznek, azzal a lendülettel mindent bemutatnak tőlük, de rengeteg olyan író van, akiknek a műveit Európában rajtunk kívül már mindenhol játsszák, de nálunk egy darabjuk se ment.

Márciusban két finn darab mutatkozik be a Nemzetiben. Miért erre a szerzőre esett a választásod?

A Finnagora kulturális szervezettel nagyon jó viszonyt ápolok, és igazság szerint lenyűgöz az a tehetség, ami az utóbbi időben Finnországban megmutatkozik. A legkülönbözőbb hangokat hallatják a szerzők, és remekül promótálják a darabjaikat. Magyarországon sajnos még mindig nincs pénz arra, hogy a magyar darabokat lefordítsuk idegen nyelvekre. A hétfőn bemutatásra kerülő Káosz tulajdonképpen a Pánik női darabja, ugyanattól a szerzőtől. A Káoszra a K. V. Társulattal együtt pályáztunk, és eredetileg úgy volt, hogy a szerző rendezi majd, de sajnos pánikbeteg, így az asszisztense, társrendezője vállalta a feladatot. Ez tulajdonképpen műhelybemutató lesz, egy hétig dolgozunk a szövegen. A Káosz is egy háromszereplős darab, három nő van benne, de egy kicsit komolyabb, mélyebbre megy, mint a Pánik. A színésznőket a legkülönbözőbb színházakból válogattuk össze, az Örkény Színháztól a Vígszínházon át egészen a Nemzetiig. A Káosz egyébként március 16-án délután lesz a Kaszás Attila teremben.

Hogy látod, mekkora az érdeklődés a felolvasószínházi estek iránt?

Én a Krétakörben kezdtem el, négy éven át csináltam már, a Poszt-on is van magyar felolvasószínházi est, és tavaly volt az első kortárs külföldi felolvasóest a Panodráma szervezésében. Tulajdonképpen ez egy jó alkalom arra, hogy egy darabot úgy próbáljunk ki, hogy nem ölünk bele rengeteg pénzt. A felolvasó esteken nyüzsögnie kellene a szakmának, de sajnos nem nyüzsögnek. Annak ellenére, hogy ezek az alkalmak azok, amikor lefordíttatjuk a darabokat magyar nyelve, amelyek innentől elérhetőek a színházak, rendezők részére.

Milyen közönséget vártok ezekre az estekre?

A felolvasó műfaj más közönséget igényel, szellemileg aktívabbat, hiszen itt jobban kell tornáztatni az agyat, ahhoz, hogy a néző megértse, mi történik. Szerencsére nagyon jó tapasztalataim vannak a műfajjal kapcsolatban. Akik eljönnek, általában tudatos nézők.

Áprilisban is láthat majd a közönség kortárs külföldi darabot a Nemzetiben?

A Tavaszi Fesztiválon mutatkozik majd be a Black Rider, ami egy kortárs rockopera, nagyon izgalmas darab, gyakorlatilag egy szcenírozott koncert, amit Ascher Tamás rendez majd. Ez a Tavaszi Fesztivál közös produkciója lesz a Nemzeti Színházzal, április harmadikán.

(2009. március 14.)