Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Merlin Energia Dalnokverseny

Mekkorát változott a világ néhány évtized alatt?! – halljuk sokszor az idősebb generációtól. Ilyenkor elmondják: nemrég még lovaskocsival jártak az emberek, 15-20 éve még nemigen volt számítógép, internet, és a ’90-es évek elején még szinte senki sem mobilozott. A mi kérdésünk mégsem ez. Hanem az: vajon mekkorát változik a világ az elkövetkező 20-30 évben? Mert nem mindegy, merre halad. Úgy tűnik, egyre több energiát fogyasztunk. Ám egyúttal az is igaz, hogy eszközeinknek egyre kevesebb energiát használnak. A Dalnokverseny keretében kortárs költők energiafelhasználásunkkal kapcsolatos témákat kaptak, s ezek nyomán rögtönöznek verseket. Míg ők külön helyiségbe vonulva írnak, a közönség alkalomhoz illően tudományos előadásokat hallgatott az energiafelhasználás káros hatásairól, az ember lehetőségeiről. Kötelező feladatként minden dalnok köteles volt beleszőni versébe a „fenntartható fejlődés”, „klímaváltozás”, „az egyén és a társadalom felelőssége” valamint a „globális felmelegedés” kifejezéseket. Ha a feladaton túljutottak, szabadon választhattak további négy motívumból: Ne hagyd nyitva a hűtőt, gondold át, mit szeretnél kivenni, mielőtt kinyitod az ajtaját! Fürdés helyett válaszd a gyors zuhanyzást! Zárd el a csapot fogmosás közben! Biciklivel járj iskolába vagy munkába! Amíg a szerzők felolvasták műveiket a közönségnek, a színfalak mögött tovább folyt a lázas munka, hiszen a dalnokverseny muzsikus résztvevői arra vállalkoztak, hogy zenéket szereznek egy-egy költeményhez. Honlapunk látogatói most abban a szerencsés helyzetben lehetnek, hogy a dalnokverseny legizgalmasabb negyven percét meghallgathatják. Helyezkedjenek el kényelmesen és kattintsanak a lejátszás gombra! Jó szórakozást!
Kattintson a lejátszás gombra!
Műsorvezetők: Novák Péter és Jordán Tamás Költők: Garaczi László, Havasi Attila, Kukorelly Endre, Tóth Krisztina, Spiró György, Varró Dániel Zenészek-zeneszerzők: Darvas Ferenc, Farkas Róbert, Gryllus Dániel, Gryllus Samu Előadók: Egyed László, Ürge-Vortsatz Diana Potentials Band, László János I. rész Jordán Tamás és Novák Péter köszöntője Feladatok kiosztása a költőknek Egyed László kísérlete Ürge-Vorsatz Diana előadása II. rész Potentials Band éghajlatváltozással és energiával kapcsolatos dalai A költők felolvassák munkáikat László János előadása Megzenésített versek
A Dalnokverseny a Merlin Energia Év része. Egy évre való energiát kínál a Merlin. 52 héten át 52 eseménnyel a művészet eszközei és a hagyományos ismeretterjesztési formák segítségét hívja, hogy az energiát középpontba állítva a közönség figyelemét az élhető környezet megőrzésének kérdésköre felé irányítsa. A sorozat központja, de nem kizárólagos helyszíne a Merlin Színház. Művészet, környezet, gyermekek és energia. Mert itt élünk a földön, és csak egy van belőle.

A MERLIN ENERGIA ÉV PROGRAMJAI (ugrás a Merlin Nemzetközi Színház honlapjára)

(2008. április 05.)