Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

50 éves lenne az Egyetemi Színpad

Az est programját rögzítette a Magyar Televízió. A felvételek a Kultúrházban kerülnek adásba, Rózsa Péter műsorvezetésével.
Felléptek: Bálint András, Benkő László, a Benkó Dixieland Band, Bródy János és Charlie, Csengery Adrienne és Kónya István lantművész Csernus Mariann, Fodor Tamás, Jordán Tamás, a Kaláka Együttes, Sándor György, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc, Sólyom Katalin és Székhelyi József, Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara, Baross Gáborral, az együttes művészeti vezetőjével és karnagyával. A házigazda Jordán Tamás volt.
Izgatottan vártuk, és időre el is készült Nánay István könyve, az Egyetemi Színpad történetéről - a gálaesten már a kezünkbe is vehettük. A honlapon csupán egy rövid összefoglalót olvashatnak a szerzőtől, egy tényekre szorítkozó vázlatot, az igazi a könyv, gazdag és színes krónikája az ötven évnek. Mielőtt Nánay írásáért ide kattintanak, fussák végig ezt az oldalt is, és nézzék meg a gála képeit a fotógalériában, a lap alján. 50 évvel ezelőtt, 1957. szeptember 30-án, megnyitotta kapuit az Egyetemi Színpad, mely friss szellemiségével, művészeti sokszínűségével rövidesen a budapesti értelmiség legfontosabb szellemi központjává vált. Mensáros László: XX. század és Latinovits Zoltán: Az izgága Jézusok című költészeti estje, a reveláció erejével hatott. Itt mutatkozott be merőben új hangvételével az Omega Együttes, de Koncz Zsuzsa és Bródy János pályafutásában is meghatározóan fontos szerepet játszott a Színpad! 1961-ben Ruszt József létrehívta az Universitas Együttest, melynek előadásaira a magyar színházművészet jeles eseményeiként emlékezhetünk. Az itt működő filmklub a Balázs Béla Stúdió elődje volt. Közhely ugyan, ám mégis igaz, a ma este is igazolta ezt: az Egyetemi Színpad legendává vált.

(2007. október 05.)