Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Dunai Odüsszeia

Az Odüsszeusz elnevezésű program 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a Földközi-tenger partján fekvő országok művészetét, kortárs színművészetét közelebb hozza egymáshoz. Ez a program most kiegészül a Dunával, Európa szimbólumával.
A hajón utazik Szalay Marianna, színházunk művésze is, aki az utóbbi év jelentős részét Brüsszelben töltötte. Ha teheti, rövid emailekben beszámol a Dunai Odüsszeia programjáról: Megkezdtem utazásomat a hajon - írja első levelében. Szeptember 1-én, 11-kor ért a repülő Brüsszelből Bécsbe. Nagy megtiszteltetésként a reptéren vártak rám, amit talán azzal érdemeltem ki, hogy én hoztam össze a marseille-i színház igazgatóját Monsieur Richard Martin-t Jordán Tamással. A vacsora után a Bécsi kamara zenekar adott koncertet. 2-án 11 óra körül indult a hajó Bécsből Hainburg-ba. Lobogónkon a felirat: Egy hajó a békéért. Haninburgban városnézés következett, majd Richard Martin estjét néztük meg. Éjjel a hajó orrában adta első koncertjét a hajón utazó algériai, marokkói, szerb, román, albán, kameruni, spanyol, francia és magyar művészekből álló zenekar, köztük Rácz Dániel cimbalmos és Farkas Dezső hegedűs.
Az Európát a Földközi-tenger térségével egyesítő kulturális programban hat Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő ország (Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Bulgária és Románia) és öt, a Földközi-tenger medencéjét képviselő állam (Algéria, Marokkó, Olaszország, Spanyolország és Franciaország) valamint Belgium és Mexikó vesz részt. A Mediterrán Színház Nemzetközi Intézete 1990-ben alakult Madridban, és 25 országban van jelen a Földközi-tenger medencéjében. Tagjai színészek, rendezők, kulturális intézmények vezetői, politikusok, újságírók, akik szakmai fórumokon, informális találkozókon vesznek részt a béke, a szabadság és a tolerancia jegyében. A Theodor Körnerrel Bécstől Bukarestig tartó útján az alábbi helyeken lehet találkozni: Szeptember 1-3. Ausztria, Bécs, Carnuntum/Haimburg Szeptember 3-4. Szlovákia, Pozsony Szeptember 5-6. Magyarország, Budapest Szeptember 7-9. Szerbia, Belgrád Szeptember 10-11. Románia, Szörényvár (Turnu Severin) Szeptember 13-14. Bulgária, Svishtov Szeptember 14-15. Románia, Gyurgyevó (Giurgiu), Bukarest A budapesti program A hajó szeptember 5-én 9 és 10 óra között köt ki a Petőfi híd mellett, a 9-es pontnál (Nehru-part). 11 órakor, az ünnepélyes fogadáson Marc Cohen a Dunai Odüsszeia főszervezője, a Mediterrán Színház Nemzetközi Intézetének igazgatója ismerteti a budapesti programot és beszédet mond a három hazai partnerintézmény vezetője: Horváth Csaba, Főpolgármester-helyettes Jean-Pierre Debaere, a Francia Intézet igazgatója Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója 14 órakor a Theodor Körner hajón "Politika és költészet" címmel vezet beszélgetést Richard Martin, a Théâtre Toursky igazgatója. Vendégei Papp Zoltán és Jordán Tamás. Este, a Nemzeti Színházban, Ferré, Aragon és Jaurés művei alapján "Tenger és emlékezet" címmel kortárs balettet láthatnak a meghívottak, majd egy francia nyelvű egyfelvonásost, és végül, a hajón alakult nemzetközi zenkar koncertjét. Előadók: Richard Martin - próza, Marie-Claude Pietragalla és Julien Derouault - tánc, Didier Lockwood - hegedű illetve Maïa Morgenstern és Tudor Istodor. A rendezvényt támogatja a MAHART passnave

(2007. szeptember 03.)