Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tények, érdekességek

  • Társulat A Nemzeti Színház társulatából senki nem távozik. Az új tagok a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészszakán idén végző fiatalok: Martinovics Dorina, Nagy Cecília, Nemes Wanda, Miklós Marcell, Sipos Vera és Vass Teréz.
  • Lear király - közösen a Tamási Áron Színházzal Az évadban külön érdekességet ígér a Lear király színrevitele. A rendező Bocsárdi László, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgató–rendezője. A próbaidőszak első négy hete (2006. augusztus 21. és szeptember 15-e között) a két színház közös felkészülését jelenti. A sepsiszentgyörgyi színészeket meghívjuk Budapestre, és a Nemzeti Színházban együtt történik az olvasó-elemző- és rendelkező próba. Kíváncsiak vagyunk, hogy a két magyarul beszélő, de más-más színházi nyelvet használó két csapat milyen hatást tesz egymásra, létre tudnak-e hozni e hatás segítségével új minőséget. A továbbiakban aztán a két színház útja szétválik; először Sepsiszentgyörgyön lesz a bemutató az ottani szereposztással, majd február elején a Nemzeti Színházban.
  • Andromaché–tanulmány, Elektra-tanulmány Szót kell ejtenünk a sikeresen bemutatott Andromaché–tanulmány jövőjéről. Valló Péter színházunk fiataljaival folytatott kurzusának eredménye az említett előadás. A kifejezetten fiatalok számára készült, könnyen mozdítható produkcióval ki akarunk lépni az épületből, szeretnénk vele bejárni az országot, vidéki iskolák diákjainak bemutatni a nekik szóló produkciót. A kurzus folytatódik, a jövő évadban Valló és a társulat fiataljai Bornemissza: Magyar Elektra című drámáját dolgozzák fel hasonló szellemben és céllal. Az Elektra-tanulmány tervezett bemutatója 2007 májusa.
  • Angol nyelvű előadások Folytatódik az angol nyelvű előadások sora, sőt kísérletképpen ősztől szinkrontolmács-berendezés és angol színművészek segítségével a nagyszínházi előadásainkat angol nyelven értők számára is élvezhetővé tesszük.
  • Vendégjáték és további tervek Az Őszi Fesztivállal közösen látjuk vendégül 2006. októberében a Deutsches Theater Faust I. előadását, melyet Michael Thalheimer rendezett. Az 1956-os forradalom évfordulójára más budapesti színházakkal koprodukcióban készülünk ünnepi műsorral. Az idei évadtól időszakos kiállításoknak adott otthont színházunk, a kiállítás sorozatunk a Zikkuratban és a színház előterében folytatódik jövőre is. A Színház fennállásának 5. évfordulóját 2007. március 15-én egész napos programokkal ünnepeljük.
  • A részletes műsorterv

    (2006. május 04.)