Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Törőcsik Mari Pély és Budapest Díszpolgára

A Heves Megyei Hírlapban így nyilatkozott Törőcsik Mari, a díszpolgári cím átvétele után: "Egyre kevesebben vagyunk... Olyan szép gyerekkort adott nekem a Jóisten. Ez a táj ma is sokat jelent: édesapám Tarnaszentmiklóson, édesanyám Hevesvezekényen született. Szilveszter éjjelén gyakran mentünk át lovas szánon felköszönteni Törőcsík nagyapát. Majd kaptunk egy homokfutót egy szelíd lóval, de vezettem ezeken az utakon apám autóját is, 13 évesen, felpolcolt ülésen. Még arra is emlékszem, hogy egy DKV-ja volt apámnak a háború előtt. Szinte minden Pélyen töltött év olyan, mintha percre pontosan emlékeznék rá." "Nekem az otthon ma is Pélyt jelenti. Piros betűs ünnep, ha hazajutok, s ha kérdezik tőlem, honnan jöttem, hát azt mondom, otthonról".
---
Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesülésének 132. évfordulóján tartotta ülését a 15 éve alakult Fővárosi Önkormányzat. Itt adták át az idei kitüntetéseket. A Budapest Díszpolgára címet, a Pro Urbe- és a Budapestért díjakat. Budapest Főváros Közgyűlése Díszpolgári címet adományozott Törőcsik Mari színművésznek a hazai és nemzetközi színház- és filmművészetben betöltött szerepéért, hiteles, művészi alakításaiért, életműve elismeréséül.
---
Szívből gratulálunk! Díszpolgár abból lehet, aki kiemelkedő tevékenységet végzett a város fejlesztése, gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében, aminek erkölcsi elismerése, a város hálájának és tiszteletének kifejeződése ez a cím, amelyet idén: Törőcsik Mari mellett Fischer Iván karmester, Kornai János közgazdász, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanny műfordító, irodalmár és Szepesi György sportriporter kapott meg.

(2005. november 18.)