Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Második napi program

  • 11.00 - Stúdiószínpad
    Holdfia, Naplánya A zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása Szereplők: Badacsonyi Angéla Bassola Richárd Tatai Zsolt Dramaturg: Tömöry Márta m.v. Tervezte: Boráros Szilárd Zene: Rozs Tamás m.v. Kivitelezők: Tomka Zsóka m.v., Grosschmid Erik m.v. Mátravölgyi Ákos m.v. Rendező: Csató Kata eh., Veres András eh.(Bialystok, Akademia Teatralna)
    „Vannak népek, akik írnak, hogy a múltat Megőrizzék, de ezzel a mesterséggel Kiölték az emlékezést a lelkükből.” /Részlet Szungyata, az oroszlán fia c. mandinka hőseposzból/ Mi történik, ha Kivioq, az eszkimó vadász szerelmes lesz Najelemába, az afrikai Nap lányába? Valóban annyira különböznének, mint azt gondoljuk? Felhasad a világszéli sátorponyva, a kiszabaduló szelekkel repülünk az ismeretlenbe, az öreg Holló világától a Nap birodalmáig. Sivatagok és hómezők, álom és valóság határain vándorolva még az alvilágba is bekukkantunk, ahol bábszínház születik.
  • 16.00 - I. emeleti kávézó
    A Pannon Tükör szerkesztőségi ankétja A beszélgetést vezeti: Vasy Géza Résztvevők: Péntek Imre, főszerkesztő Bence Lajos, főszerkesztő-helyettes Horváth Zoltán, képzőművészeti rovatvezető Szemes Péter, tanulmány-kritika rovatvezető Tóth Imre, pályakezdő rovat vezetője Bereményi Géza, Kossuth-díjas író Minden érdeklődőt szertettel várunk! A program ingyenes!
  • 19.00 - Nagyszínpad
    Horváth Károly – Bereményi Géza: LAURA musical Laura - Tompos Kátya e.h. Balaskó - Nagy Sándor e.h. Balaskóné - Tisza Anita Madarász Zsolt - Szemenyei János e.h., Szőcs Artur e.h., Kató Balázs Madarász Csaba - Szőcs Artur e.h., Szemenyei János e.h., Kató Balázs Bozóki - Ilyés Róbert Bozókiné - Egri Kati Zsuzsa - Meisitz Fáni Zeusz - Zöld Csaba e.h. Férfi I. - Kiss Ernő Férfi II. - Gábor László valamint a színház stúdiósai Zenekarvezető: Vajda András m.v., Szarka György m.v. Koreográfus: Stefán Gábor Díszlet- és jelmeztervező: Vereckei Rita Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián Rendező: Bagó Bertalan
    Laura, ez a rendkívüli csáberővel rendelkező fiatal lány (1988-ban, közvetlenül a rendszerváltás előtt) szakít szüleivel, a III/III-as ügyosztály két vezető munkatársával, mivel azok durván beavatkoztak érzelmi életébe. A címszereplő azzal kezdi önálló életét, hogy az egyetemi kollégiumban beleszeret az ellenzéki diákok egyik vezérébe. Ezt a fiút az ügyosztály ügynökei némi véletlenségből meggyilkolják. Hét év múlva, már jóval a rendszerváltás után, Laura hajléktalanként tengeti életét egy aluljáróban. Itt tudja meg, hogy ki a felelős hajdani szerelem haláláért. Visszatér a társadalomba, hogy igazságot tegyen. Egyetlen fegyvere a női vonzerő, és ezt felhasználva sorra csábítja el az új rendszerbe önmagukat átmentett bűnösöket, akik féltékenységből sorra leleplezik egymást. A musical opera (melyben a dialógusok is recitativo adatnak elő) a szenvedélyek mindenhatóságát, még a politikát is befolyásoló erejét mutatja meg.
  • 19.00 - Stúdiószínpad
    Forgách András: Tercett A Zalai Nyári Színházak Kht. előadása Szereplők: Janka: Kolti Helga Móricz: Vass Gábor Mária: Újhelyi Kinga Rendező: MERŐ BÉLA
    Forgách András író, drámaíró, dramaturg, műfordító, rendezett színházban, megfordult Európa jelentős színházi műhelyeiben. A magyar színházi élet egyik meghatározó figurája. Drámája főszereplője az egyik legzseniálisabb magyar író: Móricz Zsigmond. Az a Móricz, akit kevésbé ismerünk: a törékeny, őrlődő, gyermeki, kedves, ám sokszor erőszakos, sértődékeny ember, aki két nő: felesége és kedvese között vergődik. Az író árnyaltan és izgalmasan fogalmazta meg e vívódás stációit (úgy hogy az messze kiemelkedik a maga partikularitásából), amelybe részleteket applikált Móricz drámáiból, leveleiből és naplójából. Az előadás részt vett Ukrajnában, Herszonban, a „Melpomena Tavrija” Nemzetközi Színházi Fesztiválon, ahol Kolti Helga a legjobb női alakítás díját kapta.

    (2005. március 12.)