Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Blaskó Péter - a sötét oldalon

- Elsején bemutató. Bulgakov felejthetetlen regénye "A Mester és Margarita" életre kel színházunk nagyszínpadán, Szász János rendezésében.

- A darabnak szerintem három lényeges pólusa van. A Mester és Woland története és természetesen a bibliai vonal. Pár évvel ezelőtt játszottam Szegeden a Mestert. Most Wolandot játszom, a másik pólust. Számomra nagyon izgalmas, hogy mindkét végletét eljátszhatom a történetnek. Ez általában ritka egy színész életében, de én úgy látszik szerencsés vagyok, mert velem többször is előfordult: a Tótékban is és a Tartuffe-ben.

- És mik járnak a fejedben a szereppel kapcsolatban?

Jaj, csak ezt ne kérdezd. Ezer dolog. De ezek mind a munkához tartoznak, amiket én bemutató előtt nem szívesen fogalmazok meg. Úgy érzem, és erre van némi tapasztalásom is, hogy ha kibeszélem, amit a szerepről gondolok, egyúttal meg is szűntetem. Most nagyon jól elvagyok a kósza gondolataimmal, talán a premier után térjünk vissza rá.

- Tapasztalom, nem te vagy ezzel így egyedül. De akkor miről beszél szívesen egy színész a bemutatója előtt?

- Hát a gondjairól. Hogy mennyire fáradt, hogy milyen nehéz a feladat, mindenki egy kis vigasztalásra vár.

- Rendben, ha erre vágysz, szívesen. Kétszer is láttam már a darabot a próbákon, így meggyőződéssel állíthatom: jó vagy!

- Na látod. Ez a helyes beszéd... Mondja Blaskó mosolyogva, miközben ördögi fény csillan a szemében. Pont olyan, amilyent Önök is látni fognak tőle – Wolandként.

 

 (eöri)

(2005. március 30.)