Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A közönségnek tetszett...

Olvasóinkat valószínű az is érdekli, mi történik egy bemutató után. Nos, miközben a nézők kifelé igyekeznek, és a színfalak mögött is elcsattannak az első puszik, színészek és műszakiak, rendező és igazgató, asszisztens és ügyelő mondanak egymásnak szép szavakat, tálcán, teli pezsgőspoharak érkeznek. A köszöntő soha nem hosszú, felesleges is lenne sokat beszélni, ilyenkor már mindenki tud mindent. Jót is rosszat is. A tekintetek mindig őszinték. Nézzék csak Jordán Tamás és a rendező Balikó Tamás arcát, ragyog mind a kettő. A szerző, Háy János, úgy látszik keveselte egy estére az egy ősbemutatót. Szólásra emelkedett, kezében kis kosárkával, amelyből aprócska üvegeket rántott elő, bemutatván tartalmukat. Íme az új "hungaricum", leánykori nevén kevert, átcímkézve/kersztelve a "Vörös Bika" (v.ö. Red Bull). A képen Molnár Piroska veszi át a premierajándékot a boldog szerzőtől.
A premierbuli, mint rendesen, a színészbüfében folytatódik. Elébb a helyi szokásokhoz híven egy torta felvágásával, utána ki-ki alapon... László Zsolt és Vida Péter - a két legjobban öltözött bankettező - rendelnek. Vida Péter telefonján is éppen egy rendelés fut be. A premier egyik nézője, immár hazafelé, Jordán Tamást rendeli a készülékhez, hogy tolmácsoltassa vele jókívánságait az esete szereplőinek. "Én marha, hogy nem mentem föl hozzátok... harsogja Jordán szinkronhangján a telefonáló. Nagyszerű munkát végeztetek kedveseim... ezért dolgoztam ötven évig... Áldjon meg az Isten benneteket! Kitalálták? Hát persze, a titokzatos telefonáló Bessenyei Ferenc.
És "A Senák" nevű torta. Klasszikus túrókrémes finomság, tetején (részben mirelit) gyümölcsökkel. A krém könnyű, habos, az édesítés mértéktartó, rossz szavunk nem lehet. A szeletelés Spindler Béla, az első szelet a darab legifjabb szereplője, Penke Bence kiváltsága. (eosz)

(2004. május 02.)