Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Megnyitó, sajtótájékoztató

Szeptember 28-án óriási forgatagba csöppentünk Pécsett. A főtéren és a környező utcákban hömpölygött a tömeg, mindenki A Szőlő és Bor Ünnepének sátrai között nézelődött, finom borokat kóstolgatva, várva a borrendek felvonulását. A Széchenyi téren álló ekhósszekerünk jelezte, hogy más is lesz ma itt. A Megyejárás megnyitója a Művészetek Házában sajtótájékoztatóval kezdődött.
Balról: Fekete Péter, a Megyejárás felelőse, Stohl András színművészünk, Jordán Tamás vezérigazgatónk, dr. Toller László Pécs polgármestere, dr. Kékes Ferenc, a Baranya megye Közgyűlésének elnöke és Balikó Tamás kettős minőségében, a Nemzeti Színház művészeként, mint az egyik meghívó illetve a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként, mint házigazda.
Majd ugyanitt megnyitottuk vándorkiállításunkat. A Debrecenből áthozott tablók és relikviák, amelyek a Nemzeti Színház kalandos történetét mutatják be, ebben az egészen más térben is életre keltek. Kora délután színházunk képviselői is díszes hintóra szállhattak, hogy a borünnep felvonulásával együtt érkezhessenek a Gázi Khászim pasa dzsámija, a Belvárosi plébániatemplom előtt felállított színpadhoz. A menetben táncosok, zenészek, huszárok és pompás ruhába öltözött borlovagok, a különféle borrendek képviselői között vonultak a hintók. Igazán megtisztelő volt, hogy lehetőséget kaptunk a felvonulásra, és a több ezer ember előtti szereplésre. A város és a megye meghívását, mint Hajdú-Bihar megyében is, két művészünk tolmácsolta. Miközben Stohl András a díszes formájú és veretes szövegű meghívólevelet olvasta, a háttérben valami készült. Jordán Tamás Balikó Tamással suttogott valamit. A poén néhány perc múlva csattant. Kiderült, hogy Jordán arra kérte Balikót, hogy a lényegében azonos szövegű meghívólevélből ő már csak a sorokat kezdő szavakat olvassa fel, úgyis mindenki érteni fogaja... Az ötlet bevált. Óriási nevetés hullámzott végig a tömegen. Jordán Tamás, minden egyes bejelentését taps fogadta. Mind a Nemzeti Különjárat, mind a Félkrajcáros Program, mind pedig a Fesztiválról szóló hírek tetszést arattak. Legalább akkorát, mint a hagyományos és ünnepélyes szőlőpréselés, amikor is a megye és a város "gazdái" megindítják a szőlő levét. (Ez alkalommal retrospektív bemutatóként, hiszen, mint ahogy a műsorközlő Stencer Bélától hallottuk, a hegyen a pincékben ezen a munkán már illett túljutni.)
A kép középső része a tudósítás elején látható
Baranya megye tehát hivatalosan is meghívatott, Jordán Tamás átvette a megye és a város zászlóit, amelyek Baranya megye művészeti fesztiválját hirdetik a Nemzeti Színház előtt.

(2003. október 02.)