Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. július 24. - Kinga, Kincső Napja

Hír

Évadnyitó

„Elhelyeztük a Nemzetit a világ színházi térképén”

A Színházi Olimpia sikeréről, friss díjazottakról, a színházi világ húszas elitjéről, a kiváló háttérmunkáról, színinövendékekről és a társulat előtt álló számos feladatról is szó esett augusztus 21-én, a Nemzeti Színház 2023/2024-es évadnyitó társulati ülésén.

 

 

A tizenegyedik évadát kezdte meg a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila vezetésével. Az új évadban az első bemutató szeptember 3-án a Bánk bán lesz, a hónap végén pedig indul a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM.

Mindenféle elfogultság és szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy sikeres éveink voltak, és az elvégzett munka méltán tesz büszkévé minket – kezdte beszédét a vezérigazgató.

Ez idő alatt egyedülálló, komplex, nagy intézményt hoztak létre. A teátrum kiszolgálja a budapesti közönséget és sok gesztust gyakorol a vidéki nézők felé is. Amellett, hogy külhoni területekre is járnak játszani – befogadták a beregszászi társulatot, ahogy a kijevi DAH Színháznak is segítettek, amikor rászorultak.

Vidnyánszky Attila a lassan a végéhez közeledő Színházi Olimpiáról szólva arról beszélt: annak ellenére, hogy erős ellenszélben kezdtek a szervezéshez, végül az egész magyar színházi szakmát be tudták vonni. A rendezvény lebonyolítása, a körülmények, a háttérben dolgozók munkája és a vendégek fogadása, elismerést váltott ki mindenkiből. Az olimpia keretében a világ legjobb színházai és legelismertebb rendezői jártak Magyarországon. Az áprilistól júniusig tartó programsorozaton országszerte több mint 100 helyszínen 58 ország 400 társulata 750 előadást játszott, az ezen belül zajló 9. MITEM-re országból 35 társulat érkezett.

 – Bármennyire sikeres volt az Színházi Olimpia, bármennyit is tudnak rólunk a világban, még nem tartunk ott, hogy bekerüljünk a színházi világ húszas elitjébe, azok közé, akik nélkül nem rendeznek nagy nemzetközi fesztiválokat tette hozzá a vezérigazgató. – Nekirugaszkodva a tizenegyedik évadnak büszkeséget és erőt kell sugároznunk, hogy lássák, mindenre képesek vagyunk, bármit meg tudunk valósítani, ezért is dolgoznak szívesen a társulatunkkal a világ legtehetségesebb művészei –fogalmazott a teátrum vezetője.

Vidnyánszky Attila felidézte azt is, hogy a két évad között, nyáron milyen programok, események zajlottak. Augusztus elején különleges helyszíneken, óriási sikerrel vendégszerepelt Cipruson Euripidész Bakkhánsnők című darabja, amelyet a világhírű Theodórosz Terzopulosz rendezett az elmúlt évadban a Nemzetiben. Az előadás az idei évadban is látható lesz a műsorban.

Folytatódott a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház évekre visszanyúló együttműködése is: Weöres Sándor, Székely János, Tamási Áron és Szabó Magda művei után Molnár Ferenc két egyfelvonásosának bemutatására készült a Nemzeti Színház Gyulán, a Gyulai Várszínházzal közösen. Az Egy, kettő, három és Az ibolya bemutatója az ítéletidő miatt elmaradt, csak a főpróbát láthatta a közönség. Rátóti Zoltán rendezése szeptember végétől látható a Nemzeti műsorán.

A Bakkhánsnők és a két Molnár Ferenc két egyfelvonásosa azért különösen fontos a színház számára, mert mindkettőben játszanak egyetemisták -  hangsúlyozta Vidnyánszky Attila. A Bakkhánsnők című előadásban a kaposvári egyetem, a Molnár-darabban a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy-egy osztályának a hallgatói működnek közre, végzik szakmai gyakorlatukat. A Nemzeti ezzel is példát mutat, hogyan kell a következő generáció tagjainak kezét megfogni, és színpadra segíteni őket.

A társulat köszöntötte a színház két új kitüntetett művészét. A nemzeti ünnep alkalmából Blaskó Péter a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést vehette át, Szűcs Nelli pedig Szarvason a legjobb női alakítás díját érdemelte ki Fedák Sári megformálásáért.

Köszönöm, hogy itt vagytok, hogy úgy döntöttetek, velünk maradtok, és közösen játsszuk tovább a színháznak nevezett csodálatos játékot – zárta beszédét Vidnyánszky Attila.

 

Ozsda Erika

 

(2023. augusztus 25.)