Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Háttér

Gyerek, kutya, kritika

Megjelent a Nemzeti Magazin nyári száma

A színházi lapok történetéről szóló cikkből vett idézet a cím: az 1930-években ez volt az alaptematika, mármint a színészeken túl. Nézzük, a Nemzeti Magazin mit kínál 2016-ban!

Évadforduló a Nemzetiben – interjú Vidnyánszky Attilával. 2016/2017 az ősbemutatók évada – előadásajánlók. III. MITEM – grúzok, szerbek, kínaiak. Csehov és az értelmiségi agitáció – Horkay Hörcher Ferenc írása. Akadálymentesen – színházi élmény látás- és hallássérülteknek. Portré: Mátyássy Bence. Színház-történet  – „Őrségváltás”1938-ban, a színházi lapoknál is.

 

Ajánló a tartalomból

Vidnyánszky Attila: Felfedezések

„Olyan nézőkre gondolok, akik az előadások élményein keresztül otthon érzik magukat a Nemzetiben. Akik értik és értékelik, hogy olyan érzések trambulinjaként működnek a darabok, amelyek megélésére ritkán van alkalmuk a hétköznapokban. Akik komoly kérdések, témák, történetek felvetésében és végiggondolásában elfogadnak bennünket partnernek.”

 

Amit az ősbemutatókról tudni érdemes

Fjodor Dosztojevszkij: A krokodilus, Ingmar Bergman: Szenvedély, Szilágyi Andor: Tóth Ilonka, Földes László Hobo: A Gulag virágai, Branislav Nuŝiĉ: A miniszter felesége, Euripidész: Hippolütosz.

 

drMáriás: Éljenek? Éljenek!

„…a napnál világosabban az arcunkba lett vágva, hogy a nép, ha elnyomják, akkor szolgamód viselkedik, hogy túléljen, majd ha jön egy másik divat, a nemzeti büszkeségé, akkor végre felszabadul, de az nem csak jót hoz magával. Mert a nagy drukkban megrészegül…”

 

Horkay Hörcher Ferenc: Csehov és az értelmiségi agitáció

Úgy esett, hogy tavaly is, idén is szerepelt a MITEM programján egy-egy Csehov Sirályát előadó produkció. S úgy esett, hogy mindkét alkalommal politikai provokációra is sor került. Mivel összeesküvés-elméletekre nem vagyunk túlságosan fogékonyak, kíváncsiak lettünk e különös egybeesés miértjére.

 

Mátyássy Bence: A csapat fontos

„Számomra nincsen színház zene nélkül. A zenés-színész képzésünk alapja volt, hogy próza és zene egyenrangú és kiegészítik egymást. Legutóbb például a Galilei élete című Brecht-darabhoz írtam egy rövid kórus-részletet.”

 

Palotás prózában

„Már láttam A gátat, de most megnézem újra – teszi hozzá lelkesen, mert bár tíz éve nem lát, a nyelv még őrzi a régi reflexeket. Nagy színházrajongó volt mindig is, de amikor megvakult, le kellett mondania az élményről.

 

Gajdó Tamás: Gyerek, kutya, kritika

Fedák Sárin megosztoztak, a bulvár mellett kritikákat is közöltek, és – a háborúra tekintettel –tippeket adtak, hogyan lehet takarékosan partit adni. Az 1938-as esztendő a színházi lapkiadásban is döntő változást hozott. Az addig szinte egyeduralkodó Színházi Élet helyébe két egymással versengő és mégis békében lévő lap lépett.

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány.
Megtalálható a Nemzeti Színházban, jegyirodánkban
és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban.

Nyári számunkkal találkozhatnak a nagyobb nyári színházi eseményeken is!
 

 

(2016. május 27.)