Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. szeptember 1. - Egyed, Egon Napja

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indult augusztusban. "Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, magyarnak születtünk, mert magyarnak lenni kiváltság, felelőség és küldetés is" - indította útjára a programsorozatot Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. Ezt kívánja hangsúlyozni a programsorozat: identitást ad és erősít, közösséget teremt és vonzóvá teszi kultúránkat.

Nyitottan, sokszínűen, sokodalúan

 

A Nemzeti Színház a nemzet színháza. Olyan intézmény, amely nyitottan, sokszínűen és sokoldalúan szolgálja a magyar színházi életet (a határokon innen és túl), és azon keresztül a magyar kultúrát. Az 1837-es alapítása óta felhalmozott szellemi hagyománya megőrzendő érték, amely feladatot is ad minden generációnak, hogyan alakítsa ki viszonyát ehhez a hagyományhoz. A Nemzeti Színház saját repertoárt épít, de kapui nyitva állnak a hazai, a határon túli és a külföldi művészek és társulatok számára is, mert a színházművészetet a magyar nyelvű és a külföldi színházi élet kontextusában helyezi el. Teljesítményét ebben a viszonyrendszerben teszi mérlegre.Párbeszédet folytat a múlttal, és a jelen kérdéseit kutatja a jövő számára. Nem bezárkózik, hanem nyit, nem kirekeszt, hanem befogad. Erőforrásait megosztja, keresi az együttműködéseket, és lehetőségeket nyújt azoknak, akik partnerek kívánnak lenni ebben a párbeszédben.

1100 éve Európában,
20 éve az Unióban


ORSZÁGOS MŰSORNAPTÁR

HÍREK

 

A programsorozatban a Nemzeti Színház olyan nagyszabású , örökérvényű előadásokkal vesz részt, mint a Csíksomlyói passió , amely a keresztény hitünk alapjaira kérdez rá , az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Az előadáshoz rendhagyó „irodalomóra”, „beszédtechnika óra” , játékos vetélkedő és táncbemutató társul-a produkció művészeivel.

 

A „felvidék csillagának” , Esterházy Jánosnak tragikus  életútját mutatja be a Hazatérés című darab, a beregszászi színház múltjára és jelenére reflektálnak A helység kalapácsa és a Háztűznéző című előadások, amelyeket a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház közös produkciójában láthatnak a nézők az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat során.

 

Eseményeink

 

AUGUSZTUS
10., 19.00 HÁZTŰZNÉZŐ - Székesfehérvári Vörösmarty Színház, Királyi Napok 2024.
18., 19.00 HÁZTŰZNÉZŐ - Soproni Petőfi Színház, Páneurópai Piknik 35. évfordulója
3., 18.00 A HELYSÉG KALAPÁCSA – Szolnoki Szigligeti Színház, Szolnok Város Napja

SZEPTEMBER
01., 19.00 HÁZTŰZNÉZŐ - Mohácsi Kossuth Teátrum – Nemzetiségi Vásár, Komlói Bányásznapok
05., 19.00 A HELYSÉG KALAPÁCSA – Csiky Gergely Színház – Kaposvár, Miénk a város fesztivál
06., 19.00 HÁZTŰZNÉZŐ - Békéscsabai Jókai Színház – Vármegyenap
13., 15.00 EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK Makó, Hagymaház – Hagymafesztivál
14., 17.00 EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ, Tirpák fesztivál
20. 19.00 A HELYSÉG KALAPÁCSA Salgótarján, Zenthe Ferenc Színház, XVIII. Nógrádi Megyenap

OKTÓBER
04. 19.00 A HELYSÉG KALAPÁCSA Szekszárd, Őszi Fesztivál

 

 

---

 

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban
ORSZÁGOS MŰSORNAPTÁR

HÍREK

(2024. augusztus 5.)