Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nagy siker a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján!

Június 29-én átadták a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának díjait. Az eseményt 2024. június 21. és 29. között rendezték meg. Kilenc nap alatt huszonhét produkció került színre három helyszínen.

 

 A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A neves színházi mustra idei díszvendége az alapítása 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház volt. Mások mellett Szabadkáról, Újvidékről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Beregszászból és Gyergyószentmiklósról érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint láthatók voltak a Térszínház, a Ferencvárosi Pinceszínház és az Udvari Kamaraszínház, a versenyprogramon kívül pedig az Újszínház, a Liliom Produkció, az Orlai Produkció és a Veres 1 Színház előadásai is.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium díját kapta a társulati munkáért és a „gogoli látásmód kontextusba helyezéséért ” a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadás, amelyet  Vidnyánszky Attila rendezett. Az elismerést  Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója, Sin Edina vette át.
 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjban részesült  Polyák Anita, a  Háztűznéző című darabban nyújtott alakításáért.

 

Polyák Anita
Polyák Anita

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak! A művésznő a közösségi oldalán a Szentírásból vett idézettel köszönte meg a díjat: „Tégy uram engem áldássá , Lelkedet úgy várom! /Tedd te a szívem hálássá,hogy neked szolgáljon”.  

A 2024-es év zsűritagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező voltak. A díjátadón beszédet mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, valamint a zsűri képviseletében Nagy Katica színművész.

Szűnni nem akaró taps és ováció fogadta a fesztivál záróünnepségén színházunk előadását. Molnár Ferenc: Egy kettő, három-Az ibolya c egyfelvonásos műveit Rátóti Zoltán vitte színre.

(2024. július 02.)