Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Pogány Juditot választották tagjaik közé a Nemzet Színészei

Pogány Judit   [   fotó: Horváth Judit, Örkény Színház

 

Pogány Juditot választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. Ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként fellépett többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja.

Film- és szinkronszínészként olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni.

 

Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa, akik személyesen voltak jelen a választáson. Almási Éva, Benedek Miklós, Cserhalmi György, Király Levente, Szacsvay László - a szbályoknak megfelelően - telefonon adta le szavazatát. 2023. december 15. Nemzeti Színház.  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották.

Szívből gratulálunk!

(2023. december 15.)