Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Összetartozunk! – Székelyföldi látogatók a Nemzeti Színházban

114-en érkeztek szombaton a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból és a farkaslaki Tamási Áron Egyesülettől a Nemzeti Színházba. A külhoni látogatók vasárnapig több színházi programon is részt vettek.  

 

Szombat délután gördült be az első busz a Nemzeti Színház parkolójába, amely az első székelyföldi látogatócsoportot hozta a teátrumba. A gimnazistákat ebéd előtt Vidnyánszky Attila vezérigazgató fogadta, aki elmondta: a Nemzeti Színház azért jött létre, hogy a magyar nyelvet védje és identitásunkat erősítse. Az ország első színháza a tiétek is – emlékeztette a fiatal hallgatóságot, hozzátéve: itthon vagytok! 

 

 

Szűcs-Olcsváry Melinda angoltanár, az Tamási Áron Gimnázium komédiTÁsok színjátszókörének vezetője portálunknak a Tamási Áronhoz köthető kapcsolódási pontokat idézte fel. A Tamási Áron Gimnázium diákja volt a névadó székely író, ugyanannak az iskolának a lépcsőit koptatta, ahonnan érkezett ma a csapat, az ő szellemi örökségét képviselve. Egy másik kapcsolódási pontként a tanárnő kiemelte, hogy két évvel ezelőtt az Ádámok és Évák ünnepe révén már sikerült fellépnie a komédiTÁsoknak a teátrumban, amikor egy Tamási-darabot adtak elő. Emlékeztek arra is, hogy Vidnyánszky Attila - igazgatóságának kezdetén - szintén egy Tamási darabbal, a Vitéz lélekkel indította a repertoárt itt, a Nemzetiben.

Ozsváth Imola a gimnázium Tamási Áron Közhasznú Alapítvány Virrasztás díjával kitüntetett magyartanára arról beszélt, hogy diákjai milyen nagy izgalommal várták a mostani látogatást, hiszen életükben jelentős szerepet tölt be a színház és a színházba járás.  

Nem sokkal a diákok érkezése után a Tamási Áron Egyesület tagjai is megérkeztek, akik a Művészbejárónál egy karácsonyi énekcsokrot adtak át jelképesen az egész társulatnak, az őket fogadó Vidnyánszky Attilán keresztül.  

 

 

Hadnagy Jolán a Tamási Áron Egyesület elnöke felidézte: tíz éve lehetőségük volt részt venni a Vitéz lélek bemutatóján és azóta is több alkalommal láthattak a színházhoz köthető darabokat. A mostani csoportban ugyanakkor sokan vannak, akik először járnak a nemzet színházában.

A programok vasárnap is folytatódtak. A diákok részt vettek színházunk adventi vasárnapi rendezvényén, megnézték a Magyar Zene Házának aktuális kiállítását, kora este kulisszajáráson ismerhették meg a színház rejtett zugait, a nap zárásaként pedig Berecz András adventi műsorát nézték meg, ami után még vagy másfél órát töltöttek el a művésszel.

Meg kell keresni az életben azokat a pontokat - fogalmazott Hadnagy Jolán -,  amelyek erőt adnak. A mostani látogatás biztosan ezek közé tartozik. 

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt  - további képek a cikk végén a galériában

 

(2023. december 18.)