Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Magyar Dráma Napja

A "Madách Projekt 2023 - Az ember tragédiája" az M5 műsorán

Szeptember 21-e kiemelkedő dátum a magyar színjátszásban. 1883-ban ezen a napon mutatták be Madách Imre művét, Az ember tragédiáját. Madách már 1860-ban befejezte drámai költeményét, de a "nagy mű" csak két évvel később jelent meg nyomtatásban. A kéziratot Madách Arany Jánoshoz vitte először bírálatra. A költő végzett is stiláris javításokat a Tragédián, mégis, a művet sokáig színpadképtelennek, előadhatatlannak tartották. Egészen 1883. szeptember 21-ig. Ekkor kezdhette meg színpadi karrierjét Az ember trgaédiája a Nemzeti Színházban, Paulay Ede rendezésében - majd a magyar színpadokon. Ezért ünnepeljük minden évben ezen a napon a Magyar Dráma Napját.

Paulay Ede
forrás: mek.oszk.hu

Jegyezzük itt meg, hogy Paulay Ede eredeti rendezői példányát szombaton bárki megtekintheti a Nemzeti Színház Nyílt napján 14 órától, a Tragédia 140 című kiállításunk keretében.

De folytassuk a Tragédia történetét. Azt reméljük, hogy 2023. június 23-át szintén kiemelkedő dátumként tartja majd számon a színháztörténet. Ezen a napon ugyanis minden idők leghatalmasabb Tragédia-adaptációja és egyben nemzetközi felsőoktatási kulturális eseménye jött létre. A "Madách Projekt 2023 - Az ember tragédiája" című performansz során -  amelynek keretét a 10. Színházi Olimpia adta - négy kontinens tizenegy országának színművész szakos diákjai mutathatták be a kétszáz éve született író művét az ötletgazda, Vidnyánszky Attila rendezésében. A majd' hétórás előadás szinte szakrális beavatást jelentett a nagy magyar drámaíró világába.

 

Jelenet az előadásból  ::  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében létrejött mintegy hétórás produkciót rögzítették a közmédia kamerái. A Hajógyári-sziget csarnokábant közönség előtt felvett munkából film készült, amelyet a Magyar Dráma Napja tiszteletére műsorra tűzött az M5 csatorna. A program 21 órakor kezdődik Vidnyánszky Attila rendező bevezetőjével, majd 21 óra 10 perctől láthatjuk az egyedülálló produkciót. 

 

 

(2023. szeptember 21.)