Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Énekes madár

A NOTES THEATRE vendégjátéka

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég- s föld közt lebegés. Szereplői mi magunk vagyunk, mi, akik boldogságra, igaz, hű társra vágyunk. A darabot (néhány kivételtől eltekintve) a Nemzeti Színház fiatal művészei állították színre.

 

Tamási Áron

ÉNEKES MADÁR

Szerelmes játék

 

GONDOS ESZTER, vénleány: 
KATONA KINGA - Nemzeti Színház

GONDOS REGINA, vénleány: 
BARTA ÁGNES - Nemzeti Színház

GONDOS MAGDOLNA, fiatal leány: 
SZÁSZ JÚLIA - Nemzeti Színház

BAKK LUKÁCS, vénlegény, Eszter vőlegénye: 
BORDÁS ROLAND - Nemzeti Színház

PRÉDA MÁTÉ, vénlegény, Regina vőlegénye: 
KOVÁCS TAMÁS - Székesfehérvári Vörösmarty Színház

KÖMÉNY MÓKA, fiatal legény: 
MÉSZÁROS MARTIN - Nemzeti Színház

KÖMÉNY IGNÁCNÉ, Móka anyja: 
SZŰCS NELLI - Nemzeti Színház

KATOLIKUS PAP, BOSZORKÁNY, HÁROM VÉNASSZONY, DOBOS EMBER: 
VRABECZ BOTOND

 

DÍSZLET, JELMEZ: ONDRASCHEK PÉTER

RENDEZŐ: SZABÓ SEBESTYÉN LÁSZLÓ

 

Az előadás
az Emberi Erőforrások Minisztériuma
és a A Tamási Áron Közalapítvány támogatásával valósul meg.

 

3 felvonás, 2 órában

 

"S mikor azon a nyári szombat este mi egymásra néztünk, úgy egy kicsit jobban, akkor én már tudtam s ő is immár tudta, hogy együtt kerülünk fel a Göncöl szekerire." Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég- s föld közt lebegés. Szereplői mi magunk vagyunk, mi, akik boldogságra, igaz, hű társra vágyunk. Döntéseinket a teljes élet elérésének érdekében hozzuk; ám a mélyben munkál egy meg nem nevezhető indulat, egy ősi, az emberi öntudat előtti erő - az ösztön, melynek senki sem parancsolhat. Kiből lesz énekes madár, és kiből emberi varjú? S vajon a kicsi madár legyőzheti a nagy varjakat?

 

Szabó Sebestyén László szavaival a darabról:

A rendező a Nemzeti Színház fiatal színművésze, Szabó Sebestyén László, aki nem először vállal ilyen feladatot, már a gimnázium óta érdekli az, hogy hogyan lehet és érdemes egy anyagot színre vinni: „Régóta foglalkoztat a rendezés, nem is ez az első próbálkozásom. Az egyetemen például Miquèu Montanaro Keleti szél nevű formációjának az albumából a Ballada az éneklő tengerhez című részből Adieu Paure Carneval címmel állítottam színpadra egy koncertszínházi előadást, amelynek zenei részén Kákonyi Árpáddal dolgoztam együtt” – mondta a Junior Prima díjas alkotó a Deszkavíziónak.

Nem véletlenül esett erre a színműre Szabó Sebestyén László választása: a Kossuth-díjas székely író talán legszebb története ez, szereplőiben magunkra ismerhetünk: mindenki a boldogulását keresi a vágyak kereszttüzében, még ha tudják is, hogy nem egyszerű dolog ez, a keresés végzetes ellentéteket szülhet. 

„Olyan darabot szerettem volna, amelyben a színészek minél több oldalukat meg tudják mutatni, lubickolhatnak a szerepekben. Azt gondolom, hogy ennek az Énekes madár megfelel, mert nagyon összetett figurák vannak benne, igazi kihívás mindenkinek. Régóta ismerem ezt a darabot, nagyon szeretem a történetét, jó ideje foglakoztatott már, hogy hogyan lehet ezt ízlésesen, a humorát megtartva, de a komolyságát előtérbe helyezve megcsinálni. Kevés szereplő van benne, az én verziómban nyolcan játsszák, ezért könnyen lehet utaztatni majd, ez is nagyon fontos szempont volt.” – fűzte hozzá.

(2020. október 08.)