Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM 2020 sajtótájékoztató

A tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, a MITEM 2020 mai sajtótájékoztatójának díszvendége köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. A mai eseményen arra is fény derült, hogy április 8-án a világhírű amerikai rendező, Robert Wilson Oidipusz rendezésével veszi kezdetét a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A május 17-ig tartó fesztiválon 15 ország 19 produkciója lesz látható, a Nemzeti Színház négy előadással képviseli Magyarországot. A MITEM bérletek január 21-től beválthatók, január 27-től pedig elindul a jegyértékesítés is.

 

A NESZ kiegészülve Udvaros Dorottyával a MITEM sajtótájékoztatóján  |  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

Szentpéterváron, az idei Színházi Olimpiát záró sajtótájékoztatón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója bejelentették: 2023-ban Magyarország szeretné megrendezni a színházi világ egyik legnagyobb eseményét.

A MITEM 2020 mai sajtótájékoztatóján Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója bejelentette, hogy elfogadták Magyarország kandidálását, azaz 2023-ban, Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján, a Nemzeti Színház ad otthont a rangos eseménynek. Így a tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia is egyben.
Így fogadta a hírt Vidnyánszky Attila Theodórosz Terzopulosztól  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Az idei MITEM előadásaival nem mindennapi utazásra invitáljuk nézőinket: térben és időben, és a képzelet birodalmába.

A világhírű amerikai rendező, Robert Wilson, az idő és fény poétája, Oidipusz király történetének kortárs változatát varázsolja elénk egy nemzetközi társulattal és bizonyítja lenyűgöző, a színház, tánc, zene és képzőművészet eszközeit ötvöző előadásában, hogy az időbeli, földrajzi és kulturális határok nélkül évezredek múltan is érvényes. Görögországból érkezik az Attis Színház az Ámor című színpadi kompozícióval, amit egy sajátosan intenzív színészi játék jellemez. A színészi jelenlét Theodórosz Terzopulosz rendező által kidolgozott módszere a színház eksztatikus istenéhez, Dionüszoszhoz tér vissza, az előadás témája viszont nagyon is mai: emberi mivoltunk megőrzése a globális válság korában.

A MITEM-re immár harmadszor visszatérő  Berliner Ensemble is egy ókori mítosz feldolgozását hozza el, Michael Thalheimer legendás Médeia-rendezését, amelyben a címszerepet alakító Constanze Becker 2013-ban megkapta a legjobb színésznőnek járó német színházi elismerést, a Faust-díjat. Idén Németország keleti tartományaiból is érkezik egy színház, a Staatsschauspiel Dresden, amelynek 2019-ben két előadása is szerepelt a legjelentősebb német színházi seregszemle, a Theatertreffen legjobb tíz előadása között. Ezek egyikének rendezője Sebastian Hartmann, aki szabad asszociációkra, merész víziókra épülő Bűn és bűnhődés című előadását hozza a MITEM-re.

Bűbájos varázslatnak nevezték Európa-szerte az újságírók a Bells & Spells című előadást, amit Victoria Thierrée Chaplin rendező a cirkusz, színház, tánc, kabaré eszközeiből szőtt lánya, Aurélia Thierrée színésznő számára. Az ő világukban minden lehetséges, semmi sem logikus, viszont tele van humorral, könnyedséggel és szeretettel. Párizsból az elismert drámaíró-rendező, Valère Novarina a társulatával legutóbb a La Colline - Nemzeti Színházban bemutatott, Képzeletbeli állat című alkotását láthatjuk. Novarina újra és újra visszatér régi alkotásaihoz, egyre mélyebbre ásva új változatot hoz létre, hogy „másképpen lássunk rá” a dolgokra. A mítoszok és legendák gyakran inspirálták a kolumbiai származású svájci rendező, Omar Porras alkotásait. Jelenleg a Mesék meséjét próbálja a lausanne-i TKM Théatre Kléber-Méleau színházban és hozza el elsőként Budapestre látványos, a képzelet szédületes mélységeibe kalauzoló előadását.

Először látjuk vendégül a fesztiválon az innovatív színházi megoldásairól híres Gardzienice társulatát Lengyelországból, Wyspianski Menyegzőjével, amit 2017-ben, a színház születésének 40 éves évfordulójára rendezett meg az alapító-rendező, Włodzimierz Staniewski. Régi barátja színházunknak az algériai rendező, Omar Fetmouche, aki színházigazgatóként, fesztiváligazgatóként, egyetemi tanárként is dolgozott hazája színházi életének gazdagításáért. A Théâtre SINDJAB de Bordj-Ménaiel-ben rendezett, Bravó a színésznek című humorral teli előadásában a nagy algériai színész, Achène Azazni briliáns módon számol be az algériai alkotóterek hiányáról. Az elmúlt évben nagy sikerrel mutatkozott be a magyar közönségnek a kijevi Ivan Franko Színház. Idén az ukrán irodalom egyik klasszikusa, Panasz Mirnij Limerivna című darabjával lépnek fel, egy alig 30 éves, fiatal ukrán filmrendező, Ivan Urivszkij látószögéből tekintve a tragikus szerelmi történetre.

Nemrég volt a Nemzeti Színház Mariborban, a Rocco és fivérei című előadással. A maribori Szlovén Nemzeti Színház egyik legsikeresebb előadása ugyancsak Visconti film alapján készült, ezt hozzák el fesztiválunkra. Az Elátkozottak forgatókönyve alapján Ivor Martinić írta meg az Istenek alkonya című darabot, amit az elismert színházi- és filmrendező, Dalibor Matanić vitt színre.

Több ezer éves időutazásban lehet része annak, aki a Történetek a Mahabharatából című „kathákali éjszakán” részt vesz, ugyanis ez a klasszikus indiai táncszínházi előadás napnyugtától napkeltéig, hét és fél órát tart. A színészek és zenészek Indiából érkeznek, a produkciót a Kalatharangini Kathákali Iskola (India) és a TTB Teatro tascabile di Bergamo (Olaszország) hozták létre.

A MITEM programjában szerepel két határon túli magyar előadás és négy produkció a Nemzeti Színház repertoárjából. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 2019 őszén mutatta be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás rendezője, Sardar Tagirovsky szerint ez a fiktív történet „a szenvedélyes túlélés utolsó mentsvára az emberiség apokaliptikus erdejében”. Magyarkanizsáról, a Regionális Kreatív Műhely patronálásával létrehozott Éjidő című előadás érkezik, Mezei Kinga rendezésében. A különböző művészeti ágak egységéből alkotott produkció Pilinszky lírájából merítkezik, a teremtett világ gyönyörűségének és pusztulásának harcáról kíván szólni a költészet nyelvén.

Kulcsár Edit dramaturgunk, a MITEM főszervezője, Fekete Péter kulturális álamtitkár, Vidnyánszky Attila főigazgató, Theodórosz Terzopulosz rendező a Színházi Olimpia megámodója,  Bessenyei Gedő István a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata művészeti igazgatója

 

Ebben az évben is a MITEM partnere a Fővárosi Nagycirkusz és helyszínt biztosít egy különleges előadássorozatnak. A cirkusz és színház elemeit ötvöző vietnámi előadás, az AO Show, a bambuszcirkusz, az akrobatamutatványok, a kortárstánc és a színházi kifejezőeszközökkel mutatja be a vietnámi élet vonzó szépségeit és kulturális gazdagságát, szemben a nemzet gyorsuló urbanizációjával.

A Nemzeti Színház a Rocco és fivérei, a Tartuffe, a Macskajáték és Médeia előadásait tűzi műsorra a MITEM idején.

A fesztivál két hete alatt ebben az évben is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be a produkciókat. A színházi estéket szakmai programok kísérik: a nézők az előadások után tartott közönségtalálkozók keretében ismerkedhetnek meg közelebbről az alkotókkal, illetve filmvetítések, beszélgetések, kiállítások workshopok tarkítják a VII. MITEM programját.

Az VII. MITEM médiatámogatója az Origo és az M5 kulturális csatorna.  

 A www.mitem.hu weboldalon megtalálhatják a fesztivál részletes programját magyarul és angolul is, illetve minden információ elérhető a MITEM facebook oldalán (www.facebook.com/mitem).

(2020. január 20.)