Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kárpátaljai pedagógusok a Nemzeti Színházban

Don Quijote, a búsképű lovag

 

Vidnyánszky Attilának és a társulat művészeinek civil felajánlása nyomán szombat délután a kárpátaljai Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram nyertesei ellátogatnak a Nemzeti Színházba. A „Don Quijote” című előadás megtekintése előtt ráhangoló beszélgetésen is részt vettek az alkotókkal.

A 2003-ban anyaországi civilek által létrehozott Hármashalom Alapítvány a Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram működtetésével tíz esztendeje támogatja a kárpátaljai magyar szórványban élők oktatását. „Egy évtized alatt közel nyolcszáz kárpátaljai tanár és óvónő részesült az ösztöndíjban; közülük sokan több alkalommal is győztesen pályáztak. A hagyományos értékelési rendszer szerint azok nyerik el a legtöbb pontot, akik a nyelvi szempontból legnehezebb, távoli szórványvidékekről jelentkeznek. Ugyanis ez a legjobb módja a szórvány erősítésének. Büszkék vagyunk arra, hogy magánszemélyek éppúgy támogatják a programot, mint civil szervezetek és cégek is.” – mondta el Dr. Simon Attila, a Hármashalom Alapítvány korábbi elnöke. A Nemzeti Színház önzetlen felajánlásának köszönhetően adományozók és ösztöndíjasok egyaránt meghívást kaptak a Don Quijote című előadásra.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója – maga is kárpátaljai származású lévén – fontosnak tartja a határon túli magyar közösség oktatásának megóvását és fejlesztését, melynek egyik fontos eszköze az ösztöndíjprogram. Az intézmény művészeivel együtt ezért határozták el, hogy egy előadás formájában járulnak hozzá a program népszerűsítéséhez és a résztvevők elismeréséhez.

Hármashalom Alapítvány

(2015. november 21.)