Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nem kísérletezem

Divadelná Nitra 2006
Mi vezeti az antik darabok kiválasztásánál? Milyen aktuális kihívást lát a Pentheszileiában? A darab a férfiak és a nők kapcsolatáról szól. Ön hogyan értelmezi a férfiak és nők közötti örök viaskodást? Mindegyik arról szól. Aktualitása semmi, illetve aktualitása mindig van: „úgy szeretlek, majd megeszlek”. Ön a mai magyar színház legtermékenyebb rendezője, az előadásait azonban nagyon kevés előadásszámban játsszák. Ön szerint miért van ez így? Előtte járok a koromnak. A színház múlékony műfaj. Remélem, az előadások hatása él, abban a kevés emberben, aki látta. Ön a rendezői színházat képviseli, de saját társulata nincs, vendégrendezéseket vállal, többek között a Nemzeti Színházban is. Ez nem jelent semmi különöset. A színház ugyanolyan, mint a többi, ugyanúgy dolgoztam ott is mint máshol. A mai néző a gyors vágásokon és a szappanoperákon keresztül szemléli a világot, az ön előadásaira viszont a hosszú meditálás, a statikus jelenetetek sora a jellemző. Ezt láthattuk a Médea előadásában is, amelyik három évvel ezelőtt szerepelt a Divadelná Nyitra fesztiválon. Milyen hatást akart elérni a mozdulatlansággal? Nem kísérletezem - így éreztem jónak. Nem volt midig így. Megrendezte Sarah Kane szinte valamennyi botrányos darabját. Az a világ, amelyre az angol drámaírónő irányítja a figyelmünket, kegyetlen és romlott, hősei egyedüllétre vannak ítélve, még ha kétségbe esve szeretet után kiáltoznak is. Mit kíván üzenni ennek a világnak a bemutatásával? A darabokat érdekesnek találtam. Megpróbáltam előadást csinálni belőlük.
Legfrissebb: Kritikusok díja 2006. Zsótér a legjobb előadásért járó díjat veszi át Kulka Jánostól. Peer Gynt (Krétakör Színház, rendezte: Zsótér Sándor)
Milyen Zsótér színháza, és milyen maga Zsótér? Mint egy panellakás. Rövid távú megoldást biztosít sok ember fészekrakására. Szabad és szellős. Messzire látni belőle. Belülről mindenki a saját képére formálhatja. Huszár Sylvia

(2006. szeptember 22.)