Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nemzetiszínháztörténeti vetélkedő I.

A zsűri asztala még üres, a csapatoknak eligazítást tart Szabó László műsorvezető, nem mellesleg a vetélkedő kitalálója, a Nemzeti kommunikációs vezetője.
 
A zsúri bemutatása: balról Rubold Ödön színművész, Ablonczy László színháztörténész, 1991-1999 között volt a Nemzeti Színház igazgatója, a zsűri elnöke, számos könyvében foglalkozik a Nemzeti Színházzal.  Mátyássy Bence és Udvaros Dorottya színművész.
 
11 óra után néhány perccel indult a vetélkedő-mozi, és a versengés a pontokért. Mindegyik csapat bemutatkozó filmet készített. A multimédia, a film - ismét bebizonyosodott - anyanyelve a mai kor gyermekeinek. Mindenki beszéli, jól, jobban, így remek mozikat láthattunk. A képen az első pontozás...
 
 
Udvaros Dorottya segíti az egyik  feladat megoldását, egy monológot olvas fel.
 
Az egyik kérdés-típus: fel kell ismerni a képeken szereplő személyeket, könnyítésként egy-egy szöveg szolgált. A fent látható 2. feladat pl. ez volt:
 

2. feladat

Írjátok le, melyik kép melyik nagy igazgatót, művészeti vezetőt ábrázolja. Írjátok az idézetek mellé az igazgatók sorszámát.

 

Vámos László

(1982 – 1990)

Gellért Endre

(1950 – 1960)

Németh Antal

(1935 – 1944)

Paulay Ede

(1878 – 1894)

Hevesi Sándor

(1922 – 1932)

5

1

3

4

2

 

idézet

kép sorszáma

  1. „[A Nemzeti feladata] vállalni nemzeti múltunkat, mai Magyarországunkat nacionalista zászlólobogtatás nélkül; internacionalistának lenni, befogadni a világot idegen divatmajmolás, hajbókolás nélkül. Adynak, József Attilának, Bartóknak, Kodálynak sikerült”

5

  1. „Hamar meggyőződtem, hogy a színház alig ünnepelné méltóbban Vörösmarty születése napját, mint e művének színrehozatalával. Hanem a színrehozatal nehézségeivel kellett számot vetnem. Ezek leküzdését nagymértékben Gyulai Pál kritikai ismertetésének köszönhetem.”

4

  1. „…az elolvasott és eljátszott dráma közt óriási a különbség. A Lélekbúvár sokszor hozott kényes helyzetbe bennünket a próbákon. Nem akartunk közönségesek és trágárok lenni. A darab olvasva nem az. De a színpadon kimondva és megmutatva könnyen azzá válhat.”

1

  1. „Most a [Nemzeti Színház] első évszázadának végén, forduljon el lelkiismeretünk a zajló élettől s befelé néző szemekkel tartson vizsgálatot: miképpen sáfárkodjék tovább a nemzet e nagy kincsével? Keresse, vajjon legjobb tudása szerint, megtette-e a megtehetőt?”

3

  1. „Petruchiót Ódry játszotta, Katalint N.Tasnády Ilona. Az angol kritikus nem érezhetett az előadásban stílustörést abból az egyszerű okból, hogy Nyugat-Európában a Shakespeare-stílus évszázadok óta csak egyet jelent, ahogy ők mondják: a humanizálást. [..] az első és végső sorban: emberábrázolást és emberi ábrázolást.”

2

 
 
A verseny állása a 3. forduló után
 

Rubold Ödön értékel
 
Számunkra a legszórakoztatóbb természetesen az utolsó kör volt, amikor a csapatok egy-egy színdarabból mutattak be részletet vagy részleteket. Az ötperces jelenetekre otthon kellett felkészülniük. A feldolgozandó darabok: A helység kalapácsa, Csongor és Tünde, Karnyóné, Szentivánéji álom, Tartuffe és a Tóték. A csapatokat arra ösztönöztük, hogy ne csak előadjanak egy részletet, hanem valami módon kössék a kiválasztott jelenetet valamilyen most vagy korábban futó előadásunkhoz. A legtöbb csapatnak ez a bravúr tis sikerült, gratulálunk!  Íme néhány kép a jelenetekből. A további képek a cikk feletti galériában láthatók.
 







 
Ez pedig már a végeredmény és a díjkiosztás képekben:
 


A győztesek (A képen az első helyezett csapat) | Fotók: Eöri Szabó Zsolt
 
 
  • I. helyezett
A szemüvegest csak dísznek hoztuk
XIV. Kerületi Szent István Gimnázium, Budapest
 
  • II. helyezett
Három szoknya, egy nadrág
Soproni Széchenyi Gimnázium
 
  • és a két III. helyezett csapat
I.M.R. avagy a dolgok közepébe vágunk
Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Budapest
 
Kosztolányi lányai
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
 
 
 
 
 
Támogatók:
 
  •  
  •  
  •  
  •  

(2015. május 30.)