Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. június 15. - Jolán, Vid Napja

Hír

Nagy Mari Aase-díjas lett!

Átadták az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat

Nagy Mari színházunk Jászai Mari-díjas, Érdemes Művésze. Az Aase-díj kuratóriuma az idén az odaítélhető négy díj egyikével Nagy Marit jutalmazta.

Nagy Mari az Aase-díjjal  |  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájának szereplőjéről kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Gobbi Hilda ezt írta az Aase-díjra érdemes műszekről: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

Nagy Mari epizodistaként és főszereplőként is különleges, mindig emlékezetes alakítást nyújt - idei Aase-díjas társai Gazsó György, a Radnóti Színház és Serf Egyed a Kaposvári Csiky Gergely színház művésze. Mindhármuknak szívből gratulálunk!

 

Nagy Mari A. Szabó Magdával a díjátadón - további képek a cikk végén a fotógalériában

 

 

MTI

    Budapest, 2017. december 18., hétfő (MTI) - Nagy Mari, Szabó Márta, Gazsó György és Serf Egyed színművész kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat, az Ivánka Csaba-díjat Nagy Zoltán, a Domján Edit-díjat pedig März Fruzsina vehette át hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

    Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen az Aase-díjról szólva hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díjról van szó, amely a hozzáértő pályatársak döntését és elismerését közvetíti.
    "A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani" - mondta az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében megvalósuló díjátadón.
    Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította, évente két nő és két férfi veheti át.

 

(2017. december 18.)