Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Jobb velünk a világ - gálaest a fogyatékkal élők világnapján

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váló emberek problémáira. Évek óta a Nemzeti Színház a helyszíne a Jobb velünk a világ című gálaestnek, mert szeretnénk közreműködni abban a mozgalomban, amely összehozza a civil, az állami, az önkormányzati és az üzleti szektor szereplőit, akik képesek a fogyatékkal élők életminőségén javítani.

Agárdi Szilvia és Bakos-Kiss Gábor a fellépés előtti pillanatban, még a színpad alatti süllyedőben...

Idén Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára fogalmazta meg a célokat: A legfontosabb a fizikai és információs akadálymentesítés, valamint a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, mert a munka tudja leginkább garantálni a szociális biztonságot. A 2010-es 18 százalékról mostanra 40 százalékra nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, és ezt a számot tovább szeretnék növelni - mondta. 

... és a színpadon

Fülöp Attila úgy fogalmazott, az emberek hajlamosak félni attól, amit nem ismernek, ezért a fogyatékkal élőknek is kell segíteniük az épeknek, hogy beléphessenek a világukba, és úgy tudjanak segíteni, ahogy arra szükségük van. El kell érni, hogy a fogyatékos emberekre mindenki úgy tekintsen, mint a társadalom természetes tagjaira.

Petőcz Balázs és Fehér Tibor 

A gálaesten díjakat vehettek át azok, akik példamutató módon segítik a fogyatékkal élők speciális munkakörülményeik megteremtését, munkához juttatását, életét. 

Színházunk dolgozói is odaadóan segítették az est szervezését, megrendezését, művészeink közül pedig Bakos-Kiss Gábor és Fehér Tibor vettek részt a gálán.

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

(2018. december 3.)