Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Tímár Józsefre emlékeztünk

A felejthetetlen művész az ügynök szerepében, két bőröndjével itt áll a Nemzeti Színház parkjában. Párkányi Raab Péter alkotását Keleti Éva ikonikussá vált fotója ihlette. Az ügynök halála premierje előtt összegyűltünk a szobornál, hogy megemlékezzünk Tímár Józsefről, aki ötvenhét éve, ezen a napon, 1960. október 3-án hunyt el.

Tímár József egyszerre volt nagyformátumú művész és nagyformátumú ember, ami nem túl gyakori párosítás, ezért kiváltképp jó róla beszélni – mondta Csiszár Imre rendező, majd Keresztury Dezsőtől kölcsönzött szavakkal méltatta a művészt, egyebek közt így: „1954. december 23-án mutatják be a Madách Kamaraszínházban Ibsen "Nóra" című drámáját, melyben ragyogó, felejthetetlen alakítást nyújt Timár Rank doktorként. A darab rendezője Bozóky István, Nórát pedig Tolnay Klári alakítja könnyed természetességgel. "Ibsen "Nórá"-jának Rank doktorát a legnagyobbakkal láttam világszerte és Budapesten; de Timár mindegyiket felülmúlta: elesett volt anélkül, hogy szánalmas, félelmes anélkül, hogy hátborzongató lett volna".

A. Szabó Magda stratégiai igazgató és Csiszár Imre rendező

A.Szabó Magda stratégiai igazgató Tímár József életéről beszélt, majd koszorút helyeztünk el a szobor talapzatán.

Akik kíváncsiak a művész utolsó, legendás alakítására, a Videa video-portálon megtalálják Az ügynök halála című színdarab 1959-ben készült felvételét. Életéről pedig Dévényi Ildikó online elérhető életrajzát ajánlhatjuk a Színészkönyvtárból.

 

(2017. október 2.)