Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház augusztus 23-án megtartotta évadnyitó társulati ülését. A teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila köszöntőjében kiemelte, mára az ország elsőszámú színházának jelenlegi modellje nem csupán hazánkban, de Európában is egyedülálló. Ősztől azonban a színházat is érintik a kulturális szektor megvonásai. A Covid járvány okozta bizonytalanság is nehezíti a színházak működését, nagy lett a bizonytalanság a lelkekben, de ebben a helyzetben is kötelességünk a megkezdett munka folytatása.

 

A társulati ülést a nyári tájelőadások ismertetésével nyitotta meg az Igazgató, hangsúlyozva, mennyire fontosnak tartja ezt a missziót, amely során mindenkit szinte személyesen szólítanak meg, még a legtávolabbi falvakban is. A Csíksomlyói passió idei augusztus 20-i kolozsvári előadása is bizonyította, mennyire alapvető ez a küldetés, amely ráhangol az évadra. Az ottani közösségnek is nagyon fontos a Nemzeti Színház jelenléte. 

2023-ban a színházi világ figyelme Magyarországra irányul, mivel Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát. Az eseményt Madách Imre születésének 200. évfordulójához kapcsolódva tartják meg, amelynek szerves része lesz az évenként megrendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM. 

Az elmúlt időszakban folyamatos fejlesztés zajlott - bővült, szépült az új Nemzeti épülete. Az egyetemi hallgatók biztosítják az állandó utánpótlást. Minden korosztály magas művészi minőségben képviselteti magát, így ez a társulat bármit képes eljátszani. Felkészült és profi szakmai háttérstáb működik a színházban – emelte ki Vidnyánszky. 

Ezt követően a Társulat a Kolonics György Vízisport Központban közös sárkányhajózással, focival és darts bajnoksággal hangolódott az előttük álló évadra. Bodrogi Gyula színművész ezúttal nem állt be a színészválogatott focicsapatba, de kitartóan teljesítette a közös fotókéréseket.

 

 

Szeptemberben a társulat három bemutatóra is készül: másodikán Tamási Áron Tündöklő Jeromos című színpadi játékát láthatják Márkó Eszter rendezésében, a Nemzeti Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, valamint meghívott vendégek és egyetemi hallgatók előadásában. Szeptember 22-én, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével, Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című posztromantikus játéka kerül bemutatásra Rátóti Zoltán rendezésében a Kaszás Attila teremben, melynek témáját Hubay a valóságból, Hector Berlioz zeneszerző emlékirataiból merítette. A nyáron Gyulán is játszott Petőfi Sándor: A helység kalapácsa előadását szeptember 30-án láthatják a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

(2022. augusztus 24.)