Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
Vissza a hírekhez

2019. március 19.

VITÉZ LÉLEK #anemzetimindenkie

Ingyenes előadás azok számára, akik nem juthatnak el színházba...

Ebben az évadban új programot indítottunk, #anemzetimindenkie címmel. Belépődíj nélküli előadásokat hirdettünk azon felnőttek számára, kiknek szociális körülményei akadályozzák, hogy színházlátogatók legyenek. 

Május 10-én, pénteken a sorozat már a harmadik állomásához érkezik.

 

Rövid visszatekintés

Két évvel ezelőtt meghirdettük a #nemzetiadiakokert programot, melynek keretében négy előadásunkat (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég - A fehér felhő, Tóth Ilonka) belépődíj nélkül játsszuk diákok és pedagógus kísérőik számára. Az elmúlt években vendégül láttunk nagycsaládosokat, nehéz sorsú gyermekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat. A #nemzetiadiakokert programunkkal eddig százezer diák jutott el a Nemzeti Színház előadásaira. 

 

 

Az első

Az első #anemzetimindenkie előadást 2019. február 18-án tartottuk. Tamási Áron művét láthatták a meghívottak.

Az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila főigazgató a produkció előtt köszöntötte is a nézőket. 

Köztük a Dél-Pesti Centrumkórház 155 dolgozóját: ápolókat, a kórház udvari munkásait, valamint a biztonsági szolgálat munkatársait. A Somogyi László Szociális Gondozói Szolgálattól 39 szociális munkást láttunk vendégül. Közülük akadt, aki életében először járt színházban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével pedig 400 hátrányos helyzetű, idős, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott ember érkezett az előadásra. Az ő mindennapjaik is színházi élmény nélkül telnek,  többen közülük Budapesten is most jártak először.

 

A Nemzeti Színház ma a nemzet színházaként határozza meg önmagát. Azt szeretnénk, ha a színházba járás nem csupán egyesek kiváltsága lenne, hanem mindenki számára lehetőség. Ezért a mai Vitéz lélek különleges alkalom számunkra, ünnep - mondta Vidnyánszky Attila. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat!

A következő ingyenes előadást március 19-én tartottuk. A visszajelzések szerint nagy boldogságot szereztünk vendégeinknek. A teljesség igénye nélkül sorolva a résztvevők; a nyíregyházi Huszártelep lakói Obbágy László esperes úr kíséretében, a Moravcsik Alapítvány, a Kalocsai Iskolanővérek Idősek Otthona lakói, az Üdvhadsereg Új Kezdet Háza, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bethesda Gyermekkórház dolgozói és több, a munkába már visszavezetett egykori hajléktalan támogatásával foglalkozó intézet lakói. Köszönjük a szervezésben segítők munkáját és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei együttműködését!

 

 

Frissítve: 2019. április 3.

(2018. december 20.)