Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
Vissza a hírekhez

Sajtóközlemény

A jegyek kétharmada elkelt már a MITEM-re, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi fesztiváljára

11 ország 23 előadása négy színpadon a Nemzetiben: április 12-én kezdődik és április 30-ig tart a Nemzeti Színházban a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM). Az előadások jelentős többségére már nem lehet jegyet kapni, óriási érdeklődés mutatkozik a produkciókra.

A svéd Hedda Gabler, a norvég Amerikai Elektra, a lett Fekete tej, Trill Zsolt főszereplésével a III. Richárd, az orosz Jevgenyij Anyegin valamint Eugenio Barba rendezései – többek közt ezek azok az előadások, amelyekre már elfogytak a jegyek az idei MITEM-en.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadására, A nyugalomra pár nap alatt elkapkodták a nézők a jegyeket, ezért a Nemzeti Színház megállapodott arról, hogy az előadás duplázik, a második időpontra már lehet jegyet vásárolni.

Silviu Purcarete világszerte sikert aratott rendezését, a Faust-ot két alkalommal is láthatják a nézők a MITEM-en, a nagy érdeklődésre való tekintettel bővítettük a nézőteret – az előadást az Eiffel-csarnokban játsszuk - így mindkét előadásra újabb jegyeket lehet vásárolni.

A IV. MITEM-re fesztivál díjas előadások érkeznek: Lengyelországból Krystian Lupa rendezésében az Irtást/Holzfällen, a Macedón Nemzeti Színházból Az élet szépet (rendezője a bolgár Alexander Morfov) és Eimuntas Nekrošius legújabb előadását Az éhezőművészt tekinthetik meg.

A MITEM-et április 12-én 17 órakor a Teatro Tascabile di Bergamo utcaszínházi előadása nyitja meg a Nemzeti előtti hajóorrban, a látványos, zenés produkciót ingyenesen tekinthetik meg a nézők.

A találkozóra idén világhírű mesterek előadásait hozzuk el, itt lesz többek között Krystian Lupa, Eugenio Barba, Silviu Purcarete, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius és Alvis Hermanis. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatója így fogalmazott a MITEM januári sajtótájékoztatóján: „a MITEM immár a mesterek fesztiválja lett".

A fesztivál programjába a Nemzeti repertoárjából a III. Richárd (főbb szerepeiben Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli és Trokán Nóra, rendezője ifj. Vidnyánszky Attila); David Doiashvili rendezésében a Cyrano de Bergerac; Dosztojevszkij drámája, A krokodilus (rendezője Valerij Fokin) és Iván Viripajev Részegek című drámája (rendező Viktor Rizsakov) került be.

A MITEM-en idén 11 ország társulatai mutatkoznak be: Lengyelország, Svédország, Norvégia, Lettország, Románia, Oroszország, Olaszország, Litvánia, Dánia, Macedónia és Magyarország előadásai kerülnek színpadra.

A fesztivál két hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be az előadásokat. A színházi estéket szakmai programok kísérik: az előadásokat közönségtalálkozók követik, beszélgetések, kiállítások tarkítják a fesztivált.

Március 31-ig speciális akciót hirdetünk: ha valaki egy magyar és egy külföldi előadásra együtt vesz jegyet, akkor 40 % kedvezményt kap!

A találkozó teljes programja a www.mitem.hu oldalon és a MITEM facebook oldalon olvasható.

(2017. február 16)